RalfTheOldMiner Styczeń 4, 2021 Udostępnij Styczeń 4, 2021 (edytowany) Nigdy nic tak nie zachęciło mnie do nauki elektroniki, jak kursy Forbota. Wczoraj, w ramach 2. części kursu, pobawiłem się tranzystorami i układem Darlingtona, żeby się w praktyce przekonać, jak wygląda różnica we wzmocnieniu prądowym w obu przypadkach (tranzystor bipolarny i Darlington). Nastepnie, po zmierzeniu napięcia zbudowałem układ z dwóch tranzystorów bipolarnych, aby zwizualizować połączenie tych dwóch tranzystorów w tranzystorze Darlingtona. Coś fantastycznego móc samemu złożyć układ, zmierzyć prąd i napięcie, coś zepsuć, coś naprawić, ale ostatecznie się czegoś nauczyć! Edytowano Styczeń 4, 2021 przez RalfTheOldMiner 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Tymez Styczeń 5, 2021 Udostępnij Styczeń 5, 2021 Hej, Mam 13 lat i od zawsze fascynowały mnie te skomplikowane urządzenia, roboty oraz nawet mrugająca dioda i chciałem poznać ich działanie. Gdy w szkole zrobiłem swój pierwszy obwód, jeszcze bardziej się tym zainteresowałem. Znalazłem kurs na internecie, kupiłem zestaw i zacząłem swoją przygodę z elektroniką. Aktualnie wykonałem już kilka pierwszych lekcji. Jestem zachwycony i żałuję, że wcześniej nie wpadłem na kursy forbota. Na płytce stykowej połączenie szeregowe rezystorów Pozdrawiam! 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post Leander Styczeń 5, 2021 Popularny post Udostępnij Styczeń 5, 2021 Zastanawiałem się, czy coś tu pisać. Nagrody nagrodami, ale może jest to też dobry sposób, żeby powiedzieć autorom kursu "dziękuję"? Zatem... W zeszłym roku, na wieść o premierze Raspberry Pi 400 trafiłem do Botlandu i zobaczyłem zestawy do kursów. Dwa kliknięcia i byłem na Forbocie. Wysyłka komputera się opóźniała, ale zestaw był już w domu i zacząłem zabawę. Zabawę, bo nie liczę na to, że to zainteresowanie przełoży się na niesamowite projekty. Mając jednak Pi z takim złączem, chciałbym nie tylko wrócić do programowania, ale przy okazji połączyć je z frajdą zobaczenia, że to co jest w kodzie przekłada się nie tylko na efekty na ekranie, ale i na działania różnych fizycznych elementów, które kabelkami łączą się z komputerem. Została mi jedna część do zakończenia pierwszego etapu, zestaw do etapu drugiego już czeka na półce. A półki czekają na przykręcenie nad biurkiem, stąd na razie nieporządek z kablami. 3 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Claymes Styczeń 5, 2021 Udostępnij Styczeń 5, 2021 Witam, moje stanowisko póki co jest "przejściowe", bo z racji wolnego, czas spędzam u babci w jej salonie, ale jak widać zaczynać można wszędzie (nawet jak babcia pyta, czy plastikowy kuferek to laptop i karmi korzennymi ciasteczkami 😉). Jest to mój pierwszy zestaw dla początkujących i jestem dopiero przy pierwszych tematach. Przede wszystkim chciałam zobaczyć czym w praktyce jest elektronika, przypomnieć sobie wiedzę ze szkoły no i rozruszać szare komórki pokazując im coś nowego 😊 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Popularny post 314bargiel Styczeń 5, 2021 Popularny post Udostępnij Styczeń 5, 2021 (edytowany) Cześć, mam na imię Piotrek i mam 7lat. Z zestawu Forbot, którego dostałem od Św. Mikołaja i transformatora, którego znalazłem w domu, zbudowałem układ kopiący prądem. Pozdrawiam Piotr😀 Edytowano Styczeń 6, 2021 przez 314bargiel 5 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
lukas_cieszynsk Styczeń 5, 2021 Udostępnij Styczeń 5, 2021 Hej jestem Łukasz. Pierwsze co to muszę powiedzieć, że kursy FORBOT'a są extra. Moja przygoda z elektroniką zaczęła się gdy miałem chyba 13 lat. Wtedy to dziadkowi popsuło się radio. Tzn. ono działało tylko, że spaliła się w nim żarówka podświetlająca zakres częstotliwości. Oczywiście bez zastanowienia oznajmiłem dziadkowi, że radio naprawię. Niestety jak już rozebrałem radio, to zaczęły mnie interesować inne rzeczy w nim i radio już nigdy nie zagrało, ale za to miałem masę kondensatorów, rezystorów itp. Co do radia to rodzice dziadkowi odkupili ;). Takie to były moje początki. Później robiłem lampki choinkowe z kontrolek zabranych tacie z warsztatu. Z czasem jakoś przestałem interesować się elektroniką. Skończyłem studia z MiBM. Dlaczego znów wróciłem do elektroniki. Śmieszna historia. Wraz z Żoną jesteśmy posiadaczami kuchni indukcyjnej. Spalił się w niej kondensator. Nowa kuchnia duży koszt. Wymiana podzespołu niewiele mniejszy. Wtedy usłyszałem od Żony: "Łukasz musisz to naprawić". Ależ to była motywacja :D. Na szczęście udało mi się wymienić kondensator indukcja działa już 3 miesiąc, a we mnie znów obudził się pociąg do elektroniki. Pozdrawiam wszystkich początkujących. Poniżej moje miejsce pracy. 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post stant Styczeń 6, 2021 Popularny post Udostępnij Styczeń 6, 2021 Interesuje się elektroniką od ponad 5 lat. Na początku robiłem wynalazki z klocków LEGO. Potem na komunię dostałem Mindstorms i z nich budowałem wynalazki. Za to teraz pod choinkę dostałem zestaw FORBOT do nauki i bardzo jestem z tego zadowolony.Pomógł mi on w poznawaniu tajemnic elektroniki. Oto zdjęcie mojego biura pracy :). Antek, 12 lat 3 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
gryzmol88 Styczeń 6, 2021 Udostępnij Styczeń 6, 2021 Witam, Dłuższy czas planowałem podszkolić się w temacie elektroniki. Szukając pasującego kursu trawiłem na waszą stronę i od razu wiedziałem, że zostanę z wami na dłużej. Elektronika, programowanie, lutowanie to są umiejętności, które planowałem poznać. Żyjemy w czasach gdzie natłok informacji jest tak duży, że człowiek bardzo często odczuwa poczucie zagubienia. Może wszystko znaleźć szukając w intrenecie. Jednak przez ilość bodźców ciężko jest znaleźć ten właściwy "początek". Forbot dawkuje informację w rozsądnych ilościach. Dzięki czemu z człowieka błądzącego po omacku, można uzyskać solidne podstawy, aby czuć się nieco pewniej w gąszczu informacji. Pozdrawiam, Michał 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mike84 Styczeń 6, 2021 Udostępnij Styczeń 6, 2021 Cześć Moja przygoda z elektroniką trwa już w najlepsze 3 lata, wszystko zaczęło się za sprawą technikum. Jestem na profilu mechatronicznym, więc w związku z tym na zajęciach przerabialiśmy podstawowe komponenty elektroniczne, schematy, proste układy itd. Temat już wtedy wydał mi się bardzo interesujący, jednak mimo szczerych chęci kompletnie nic wtedy z tego nie rozumiałem, była to dla mnie istna czarna magia! Trafiłem wtedy przez przypadek na Forbota i wasze kursy, które swoim prostym językiem i pokazywaniem teorii w praktyce rzuciły mi na to wszystko światło, jednocześnie zarażając mnie bakcylem. Elektronika i programowanie stało się wówczas moją pasją jak i hobby, kiedyś nie potrafiłem rozróżnić napięcia od natężenia (wiem, ale siara), a teraz buduję własne roboty sterowane zdalnie poprzez WiFi! I zawdzięczam to wam, ponieważ to wasze kursy, pokazały mi jak wejść w ten niezwykły świat działających tranzystorów i niewybuchających kondensatorów! Mogę tylko powiedzieć - dziękuje! 🙂 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź