Skocz do zawartości

Oprogramowanie wyświetlacza AMOLED DSI - STM32H7

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam!

Kilka dni temu zrobiłem płytkę do testowania mikrokontrolera STM32H747. Celem jest podłączenie wyświetlacza z interfejsem DSI. Niestety bardzo ciężko jest mi znaleźć jakąś dobrą dokumentację, która pozwoliłaby mi zrozumieć istotę DSI. Jeśli ktoś coś ma bardzo chętnie się zapoznam 🙂

Równie pomocne było by dla mnie, gdyby ktoś przedstawił przykładowy kod, który np. odczytał by "Display ID". http://read.pudn.com/downloads746/sourcecode/embedded/2975114/RM69032_datasheet_V04_20140206.pdf (używam STM32CubeIDE)

image.thumb.png.0174184df853ca9c253dcf807b1195b0.png

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam!

Edytowano przez ElektronPL_WiTu

Dzięki, zapoznałem się z tymi dokumentami na które nie trafiłem wcześniej. Już wiem sporo więcej, na podstawie tej dokumentacji https://www.st.com/resource/en/application_note/dm00287601-dsi-host-on-stm32f469-479-stm32f7x8-x9-and-stm32l4r9-s9-mcus-stmicroelectronics.pdf skonfigurowałem CubeMX w trybie "Adapted Command Mode" i utworzyłem taki kod:

(main.c)

/* Initialize all configured peripherals */
	MX_GPIO_Init();
	MX_DSIHOST_DSI_Init();
	MX_LTDC_Init();
	/* USER CODE BEGIN 2 */

uint8_t error = 0;
	uint8_t buffer[3];

HAL_Delay(500); // W tym momencie robię hardware'owy reset wyświetlacza 

HAL_StatusTypeDef status = HAL_DSI_ConfigFlowControl(&hdsi,
	DSI_FLOW_CONTROL_BTA);
	if (status != HAL_OK)
		error++;

HAL_DSI_Start(&hdsi);

status = HAL_DSI_Read(&hdsi, 0, buffer, 3, DSI_DCS_SHORT_PKT_READ, 0x04,
			buffer);
	if (status != HAL_OK)
		error++;

HAL_DSI_Stop(&hdsi);

Kod ma odczytać ID wyświetlacza. Niestety funkcja HAL_DSI_Read zwraca HAL_TIMEOUT.

Wyświetlacz raczej podłączyłem prawidłowo, również napięcie na VCAP_DSI jest prawidłowe, konfigurację CubeMX przeprowadziłem zgodnie z dokumentacją, jedynie wybrałem "One Data lane" bo ten AMOLED nie ma innej możliwości.

Mam spory problem, ponieważ jeden z wyświetlaczy jakie kupiłem ma drobne pęknięcia na rogach, a kończy mi się termin zwrotu i bardzo mi zależy aby jakkolwiek przetestować ten wyświetlacz.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...