Skocz do zawartości

Wemos D1 ESP8266 jako sterownik w miejsce joystika sterującego w monitorze Philips bdm4350UC

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
8 minut temu, polihedron napisał:

dasz radę, układ wydaje się prosty, posłuchaj kolegi i sobie narysuj schemat, bo będzie łatwiej ogarnąć modyfikację.

najprościej to zrobić na cyfrowych potencjometrach, ale też można na przekaźnikach jeśli tak jest łatwiej, każdy przekaźnik sterowany z esp, załącza do pinu wyjściowego rezystor o odpowiedniej wartości rezystancji.

można nawet bez esp i przekażników, wystarczy że sobie przedłużysz przewód do płytki 😄

Jasne, tak też się da, ale tu myślałem o prostych sekwencjach pzoostawiając oryginalną płytkę. 

Głównym problemem jest przełączanie wejść. Tutaj liczyłem na to, że zapiszę w ESP jakieś sekwencje np 

2xRIGHT

2xUP

1xRIGHT

dla 1 portu

a np dla 2giego:

2xRIGHT

3xUP

1xRIGHT

To menu nie jest skomplikowane, stąd myślałem, by spiąć te druciki do przekaźników bezpośrednio. Nie chcę pomijać tej płytki, Chcę ją wykorzystać 🙂

A może kiedyś zamknąć to nawet w obudowie moniotra, dolutowując się do padów od joysticka

Edytowano przez pyta
(edytowany)
1 godzinę temu, pyta napisał:

Jasne, tak też się da, ale tu myślałem o prostych sekwencjach pzoostawiając oryginalną płytkę. 

Głównym problemem jest przełączanie wejść. Tutaj liczyłem na to, że zapiszę w ESP jakieś sekwencje np 

2xRIGHT

2xUP

1xRIGHT

dla 1 portu

a np dla 2giego:

2xRIGHT

3xUP

1xRIGHT

To menu nie jest skomplikowane, stąd myślałem, by spiąć te druciki do przekaźników bezpośrednio. Nie chcę pomijać tej płytki, Chcę ją wykorzystać 🙂

A może kiedyś zamknąć to nawet w obudowie moniotra, dolutowując się do padów od joysticka

a ja nie pisałem, że oryginalną płytkę można pominąć, najszybciej chyba dolutować przewody do pinów joystica, albo gniazda i dołączyć je do drugiej płytki z esp i potencjometrem cyfrowym albo przekaźnikami. 

Sekwencje to w programie sobie piszesz jeśli potrzebujesz.

Edytowano przez polihedron

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...