Daniel1172 Napisano Styczeń 16, 2021 Udostępnij Napisano Styczeń 16, 2021 Witam. Aktualnie furtkę otwieram z przycisku i położona tam instalacja jest zrobiona ze na elektrozaczep dochodzi 12 v prądu zmiennego. Kupiłem domofon lecz on na elektrozaczep daje 12 v prądu stałego. Czy mogę to podłączyć równolegle do jednego elelrozaczepu? Jeżeli nie to są jakieś proste rozwiązania? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
spider4 Styczeń 30, 2021 Udostępnij Styczeń 30, 2021 Tak bezpośrednio, to raczej nie. Zasilanie prądem przemiennym prawdopodobnie masz ze zwykłego transformatora, który dla prądu stałego może nawet robić zwarcie. Ale jeśli na zasilaniu prądem przemiennym dołożysz przynajmniej jedną diodę prostowniczą, to już powinno działać, pod warunkiem zachowania jednakowej polaryzacji. Jednak nie wiem jak jest rozwiązane zasilanie w domofonie, więc na wszelki wypadek tu też na plusie dodałbym jedną diodę. Elektrozaczepy nie pobierają wielkich prądów, ale warto się upewnić, że dioda jest odpowiednia dla zapotrzebowania na prąd. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź