Skocz do zawartości

ESP32 -cam - jak połączyc bezpośrednio z telefonem po wi-fi

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam Wszystkich,

Chciałbym zbudować robota, który będzie jeździł na gąsienicach, posiadał ramię z chwytakiem, oraz kamerę. Ruchy robota chciałbym, żeby były sterowane przez Arduino po bluetooth aplikacją w telefonie. Obraz chciałbym zrealizować korzystając z ESP32-cam (bez łączenia z Arduino) i wysyłać po Wifi do telefonu bezpośrednio, jak ma to miejsce np. w dronach. O ile sterowaniem robota mniej więcej wiem jak wykonać, o tyle nie wiem za bardzo jak rozwiązać problem z obrazem. Ponieważ w każdym artykule na jaki napotkałem jest tylko informacja, jak zrobić kamerkę ze stałym IP. Takie rozwiązanie byłoby dla mnie OK, gdybym robotem jeździł tylko w domu, gdzie mam zasięg swojej sieci domowej. Ale jeśli np. robota chciałbym użyć np. w lesie to tam nie ma sieci. W związku z tym chciałbym połączyć się bezpośrednio z ESP32 po wi-fi (ewentualnie może być po BT, ale sterowanie już mam przewidziane dla BT, nie wiem, czy to nie koliduje) i wyświetlić ten obraz na ekranie telefonu. Proszę Was o informacje, czy takie coś jest możliwe i gdzie mogę o tym poczytać jak to wykonać od A do Z?

Pozdrawiam serdecznie 

@lleymann transmisja obrazu to jeden z tych tematów, który wydaje się zawsze prosty, a generuje wiele problemów. Zacznijmy od najważniejszego - o jakim realnie zasięgu myślisz i jakiej jakości tego obrazu się spodziewasz?

@Treker zasięg to myślę że okolo 10m wystarczy w zupełności, jak będzie więcej to super. Jeśli chodzi o jakość, to 720p by wystarczyło w zupełności, a jak byłoby 1080 to juz byłbym wniebowzięty.  

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...