lleymann Napisano Styczeń 24, 2021 Udostępnij Napisano Styczeń 24, 2021 Witam Wszystkich, Chciałbym zbudować robota, który będzie jeździł na gąsienicach, posiadał ramię z chwytakiem, oraz kamerę. Ruchy robota chciałbym, żeby były sterowane przez Arduino po bluetooth aplikacją w telefonie. Obraz chciałbym zrealizować korzystając z ESP32-cam (bez łączenia z Arduino) i wysyłać po Wifi do telefonu bezpośrednio, jak ma to miejsce np. w dronach. O ile sterowaniem robota mniej więcej wiem jak wykonać, o tyle nie wiem za bardzo jak rozwiązać problem z obrazem. Ponieważ w każdym artykule na jaki napotkałem jest tylko informacja, jak zrobić kamerkę ze stałym IP. Takie rozwiązanie byłoby dla mnie OK, gdybym robotem jeździł tylko w domu, gdzie mam zasięg swojej sieci domowej. Ale jeśli np. robota chciałbym użyć np. w lesie to tam nie ma sieci. W związku z tym chciałbym połączyć się bezpośrednio z ESP32 po wi-fi (ewentualnie może być po BT, ale sterowanie już mam przewidziane dla BT, nie wiem, czy to nie koliduje) i wyświetlić ten obraz na ekranie telefonu. Proszę Was o informacje, czy takie coś jest możliwe i gdzie mogę o tym poczytać jak to wykonać od A do Z? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Styczeń 24, 2021 Udostępnij Styczeń 24, 2021 @lleymann transmisja obrazu to jeden z tych tematów, który wydaje się zawsze prosty, a generuje wiele problemów. Zacznijmy od najważniejszego - o jakim realnie zasięgu myślisz i jakiej jakości tego obrazu się spodziewasz? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
lleymann Styczeń 24, 2021 Autor tematu Udostępnij Styczeń 24, 2021 @Treker zasięg to myślę że okolo 10m wystarczy w zupełności, jak będzie więcej to super. Jeśli chodzi o jakość, to 720p by wystarczyło w zupełności, a jak byłoby 1080 to juz byłbym wniebowzięty. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź