Przemek450 Napisano Styczeń 26, 2021 Udostępnij Napisano Styczeń 26, 2021 witam. mam problem z arduino uno. gdy podłączam do komputera to wyskakuje jako urządzenie nieznane. w menedżerze urządzeń w kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej wyskakuje nieznane urządzenie usb (żądanie deskryptora urządzenia nie powiodło się) a gdy to kliknę to w oknie wyskakuje ''System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu zaraportowanych problemów. (Kod 43) A request for the USB device descriptor failed.'' a na arduino świeci się tylko dioda on na zielono z góry dziękuję
Gieneq Styczeń 27, 2021 Udostępnij Styczeń 27, 2021 @Przemek450 witam na forum A podpytam jeszcze: jaki to Windows? czy masz wgrane sterowniki? czy jest to oryginalne Arduino, jak nie jaki ma układ komunikacyjny?
Przemek450 Styczeń 27, 2021 Autor tematu Udostępnij Styczeń 27, 2021 Windows 10 64bit tak oryginał AVR ATmega328 mam przeczucia że jest upalone ponieważ zasilałem zasilaczem 12v 2,5A , bo jeszcze tydzień temu jeszcze wgrywałem program i działał a teraz komputer nie rozpoznaje arduino
Gieneq Styczeń 27, 2021 Udostępnij Styczeń 27, 2021 @Przemek450 może być, że coś się uszkodziło. To może jeszcze spróbuj porobić coś z resetem, zwłaszcza jak miałeś wgrany program co wysyła dane na Serial to może być problem. Odłącz też wszystko inne od płytki Arduino. Choć informacja ta tyczy się układu komunikacyjnego, który jest pomiędzy komputerem a samym mikrokontrolerem który programujesz. Możesz sprawdzić napięcia miernikiem, pobierz schemat Arduino i sprawdź czy napięcia na pinach zasilania układów scalone i napięcia przy przetwornicy są ok i jaki jest prąd płynący do płytki przez zasilacz.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »