Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Mam problem, nie mogę tego uruchomić na tym systemie. Na Linuxie i W10 działa bez problemów. Więc wykluczam usterkę układu. Układ to taki popularny z microusb i zworką 3.3/5V. Na Windows 7 działa mi inna przejściówka też FTDI ale dużo starsza, w zasadzie interfejs do VW, przerobiłem go na interfejs do LPG stag i działa poprawnie.

Do rzeczy po podłączeniu i instalacji na W7 mam kod błędu 10. Nie pomaga usunięcie sterowników i ponowna instalacja. Nie wiem co zrobić. Chce go używać do programowania STM32 (blue pill). Wiem że można wgrać bootloader ale wtedy i tak mi go system żaden nie widzi prawidłowo po USB. Więc zostaje programowanie po porcie szeregowym. Miał ktoś taki problem i go skutecznie rozwiązał?

Ewentualnie czy kupię UART na CH340 mogę nim bez ryzyka programować STM? Mimo że ma 5V logikę?

Z tego co widzę to na tych pinach A9 i A10 STM dopuszcza 5V

Edytowano przez ewemarkam

Bez różnicy znalazłem starsze, usuwałem według wszelakich poradników dedykowanym deinstalatorem od FT. Wgrywałem starsze, nowsze i nic z tego. Raz mi zadziałał, wczoraj. Po usunięciu sterowników, podpiąłem interfejs do LPG zainstalowałem sterowniki, odpiąłem i podłączyłem w/w FTDI, o dziwo działał, ale jak tylko go wypiąłem to już się drugi raz nie zgłosił poprawnie. Drugi raz takiej sytuacji nie udało mi się wywołać.

Ja korzystam z takiego konwertera. Minus jest taki , że na pinie TX po ustawieniu zworki na 3,3V jest 3,54V. Plus jest taki , że pin TX jest wyprowadzony w dwóch miejscach. Więc wylutowałem goldpiny , przeciołem ścieżkę przy TX , zalutowałem dzielnik napięcia i mam teraz ~2,7V na pinie TX. Czyli bezpieczne napięcie dla logiki 3,3V oraz 2,8V.

20210204_122441.thumb.jpg.d51fcd8d8c9ede46dc6663c5c5031b8d.jpg

Gość
(edytowany)

Nic nie napisałeś czy instalowałeś sterowniki w trybie administratora.W większości tzw.markowych pamięci USB zastosowany jest układ FTDI.Sprawdź czy te Twoje pamięci działają pod tym Windowsem.Jeśli to  nie pomoże  to najprostszym rozwiązaniem,którego i tak nie unikniesz to zakup nowego Windowsa (180zł ).Przy okazji kupisz nowy dysk SSD i komputer będzie śmigał jak nówka.Na marginesie  Microsoft proponował przejście z siódemki na dziesiątkę i to za darmo.Ja z tej okazji skorzystałem i jestem zadowolony.Możesz jeszcze skorzystać z punktu przywracania systemu lub narzędzi naprawczych.Być może masz jakieś wirusy i one blokują dostęp.

Edytowano przez szymonw
brak liter
  • 1 miesiąc później...

Wracam do problemu. Zainstalowałem nawet windows 7 32 bitowy oraz obok jeszcze XP'ka. To samo. Może jest jakiś problem sprzętowy. Komputer z którym to miało działać to starszy Dell d520 po upgradzie CPU i dysku (SSD).

Ale to już nie ważne, mam inny interface TTL. Kupiłem taki zestaw z ch340 i dwa na PLcoś tam. Wszystkie 3 działają. Kolega pożyczył mi jeszcze STlink. Także troche prościej to idzie bo nic nie musze przepinać zworek. Generalnie problemu nie rozwiązałem, odsunąłem go na bok. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...