Skocz do zawartości

Atrapa kamery

old_man

Pomocna odpowiedź

Podobno nie ma głupich pytań, ale spróbuję obalić tę tezę 😉

Najpierw pytania:

1. Czy poniższy układ wytrzyma stałe wielotygodniowe działanie?
  2. Czy wykorzystanie starego zasilacza do maszynki do strzyżenia da w tym układzie radę?
  3. Czy można jakoś spowodować, żeby dioda była wygaszona np. 2 razy dłużej niż się świeci? (obecnie cykle są sobie równe)?
  4. Czy w przyszłości mogę zamiast zasilacza wykorzystać piny z RPi 4?

Chciałbym zrobić mini atrapę kamery przyklejoną do framugi drzwi. Znalazłem w końcu niewielki układ:

1817186861_64_12658247901.thumb.gif.cf63a266f44c462195cfb899557c2ec2.gif

Postanowiłem wykorzystać niewykorzystywany już zasilacz 3V. z maszynki do strzyżenia.

zasilacz.thumb.png.7e7b16957ecebdbe1b5b0c4cdac10ba2.png

Przerobiłem lekko układ na http://www.falstad.com/circuit/ (nie posiadam 20k, więc szeregowo podłączyłem 2x10k). Pliczek z układem w załączniku zip (dla ciekawskich 😉).

atrapa.thumb.png.b095b6e2703636c5d53e499c7d872a17.png

Układ na płytce stykowej działa bez problemu bez kondensatora 2.2nF. Z symulacji wychodziło, że nić się na nim nie dzieje. Czy jest w ogóle potrzebny (ctrl może być nieużywane?)?

Pytanie kompletnego nowicjusza: czy tym układem i tym zasilaczem nie spalę sobie mieszkania? 😉

circuit-20210304-0923.circuitjs.zip

Edytowano przez old_man

@old_man Z tego co rozumiem to masz jakąś obrotową kamerę i chcesz wpiąć się w jej silnik i kręcić raz w prawo raz w lewo żeby udawała coś się dzieje?

Pomysł może być, ale nie na NE555 - powtarzalny ruch kamery raczej nie sprawi że jakoś to będzie wyglądać.

Możesz użyć mikrokontorler, albo małą płytkę np. Arduino Pro Mini/Micro i do tego coś bardziej... niedeterministycznego? Np jakbyś miał generator losowy, który wyzwalałby ruch w różnych sytuacjach. Do tego może jakiś czujnik, który zasilałby ten generator żeby kamera częściej ruszała się np. w nocy. 

Poczytaj jak rozkład losowy używany jest np. w grach - temat szumu Perlina/Simplex jest dość popularny.

A i nie podpinaj silników bezpośrednio do wyjść NE555, to źle się skończy.

Edytowano przez Gieneq

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.