Skocz do zawartości

automatyka i robotyka na agh

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Jako że za tydzień matura i trzeba wybrać jakiś kierunek, a i również udało mi się zdobyć indeks na agh. Ciekawi mnie co sądzicie o tym kierunku na samogłoskach, jaka panuje tam atmosfera, czy trudno jest się utrzymać i najważniejsze pytanie gdzie można pracować i ile zarabiać.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam

To absolutnie nie jest odpowiedź na Twoje pytanie, ale bardzo polecą informatykę na samogłoskach. Pracować można praktycznie wszędzie i za dosyć przyjemne pieniądze,

Cóż, stoję przed podobnym problemem, jednak idę na PWr. Wybrałem już wydział Elektroniki, teraz mam jednak dylemat, czy Automatyka i Robotyka czy Informatyka. Zastanawia mnie na ile te kierunki się od siebie różnią, bo interesują mnie oba, przy czym w informatyce już mam jakieś doświadczenie...

kuba749, EAIiE - Wydział Elektrotechniki, Automatyki, Informatyki i Elektroniki.

Jesteś w wielkim błędzie uważając, że informatyka to tylko klepanie kodu. Zaklepać jakiś tam kod to co piąty licealista umie. Zaprojektować program zgodnie z założeniami i w taki sposób, żeby najdrobniejsza późniejsza zmiana nie zmuszała do przepisywania wszystkiego od początku to już coś innego. http://www.syllabus.agh.edu.pl/EL/index.html - tutaj masz spis przemdmiotów z podziałem na semestry i opisem na poszczególnych kierunkach na EAIiE. Jak chcesz mogę Ci poopowiadać co się na którym przedmiocie robi i o co loto (tylko z informatyki).

Z doświadczenia mogę powiedzieć, z całym szacunkiem dla kolegów elektroników i telekomunikatorów, że ich programy często bywają średniej jakości. To jest oczywiście zrozumiałem tak samo jak moja elektronika jest kiepska i bardzo prosta. Koledzy z Ele i Tele - nie bijcie.

Na informatyce na EAIiE będziesz miał okazję poza typowo informatycznymi przedmiotami (o których ewidentnie musiałbyś się dowiedzieć coś więcej) możesz mieć do czynienia (w ograniczonym zakresie): z elektroniką analogową, cyfrową, z programowaniem mikrokontekstów, z FPGA, z robotami mobilnymi (tego jest nie wiele, ale mamy kilka robocików FIRA, lego mindstorm i coś tam jeszcze - można się pobawić).

Jeżeli chodzi o sieci komputerowe dowiesz się na Inf tyle same co na EiT. Jeżeli chodzi o sieci "telefoniczne" dowiesz się tylko co nieco o standardach sieci komórkowych.

Wiem, że młodsi ludzi u mnie na kierunku bujają się po całkiem fajnych praktykach za granicą (ci najlepsi) np. w NVidii albo w Google (w USA), albo po lokalnych krakowskich (Motorola, IBM).

W chwili obecnej po informatyce w Krakowie praca jest raczej od ręki. Większość ludzi zaczyna już pracę w zawodzie w czasie studiów. No i budują nam cały nowy budynek tylko dla informatyki - będzie gotowy za 3 lata wiec się załapiesz.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...