Skocz do zawartości

Kurs Arduino - #8 - Sterowanie silnikddami DC, pętla for

Forseti

Pomocna odpowiedź

Hej ho. Jako, że jestem nowy na forum na wstępie chciałbym się przywitać i podziękować za tak wspaniałą dawkę wiedzy, którą mogę nabywać dzięki m.in. kursom. Jestem w trakcie nauki programowania w Arduino, a moim celem jest stworzenie robota, który na początek będzie autonomicznie omijał przeszkody. Całość oparta na standardowym układzie:

1. Arduino UNO.
  2. Sterownik silników L293D Arduino Shield 4 DC lub 2.
  3. Sensor ultradźwiękowy HC-SR04.
  4. 2x silnik modelarski TT (3-6V) , ew. (6-12V).
  5. 1xSerwo SG90.

Problemem jest….. oczywiście układ zasilanie 😕 Głupio mi pytać o tak infantylne (dla zaawansowanych) zagadnienia ale zanim coś spalę to wolę się doszkolić.

Jako, że posiadam różne elementy z poprzednich moich projektów chciałbym je wykorzystać. Dlatego też moim pomysłem jest zasilenie ww. robota poprzez akumulator Li-Pol 3,7V (3500mAh) lub ogniwem 18650 (mogę dokupić) o analogicznym napięciu. W komplecie z przetwornicą napięcia STEP-UP TZT MT3608 oraz ładowarką TP4056 zaprojektowałem układ ładująco zasilający. I teraz pytanie jak to sensownie podpiąć do Arduino wyposażonego w  Sterownik silników L293D.

Schemat zasilania (przaśny ale pokazuje ideę):

1166871607_ArduinoShield-zasilaniezewn..thumb.jpg.d5e5df55f81dd7038cd6e3d7209ff8c4.jpg

O ile w przypadku robota „światłolub” opartego wyłącznie na L293D nie było problemów z takim zasilaniem (ładowanie i długa praca) to w przypadku Arduino nie jestem pewny i obawiam się resetowania mikrokontrolera.

Jest jeszcze kwestia zworki zasilania zewnętrznego na płytce ze sterownikiem. Czy powinna ona być zdjęta w moim przypadku czy nie? Przegrzebałem internet i projekty oparte na tym Shieldzie są ze sobą niespójne – raz jest założona, raz zdjęta.

Reasumując:

1. Czy podłączenie jak na „schemacie” jest poprawne?
  2. Czy zworka ma być zdjęta dla takiego układu ? (mam mętlik)

Dziękuję bardzo za pomoc.

@Forseti Obawiam się że z jednego ogniwa to tego nie zasilisz. Zdecydowanie łatwiej będzie zrobić z 2 ogniw 5V dla zasilania części logicznej mikrokontrolera, a z całego napięcia akumulatorów zrobić zasilanie silników. Jeżeli napięcie 2 ogniw będzie za duże to zawsze możesz je zredukować PWM.

Ten sterownik silników ma spory spadek napięcia i ogólnie nie jest mistrzem wydajności, więc przy zasilaniu 5V i to jeszcze podbitego tanią przetwornicą, może to ledwo co działać.

Co do zworki to przydałby się schemat tej płytki.

(edytowany)

@Gieneq Dziękuję Ci za szybką reakcję. Przeanalizowałem różne strony i trafiłem na m.in. takie informacje: L293D Motor Driver shield 

image.thumb.png.98e27330cd76942855ede249d03db25b.png

Z tego co rozumiem u mnie występuje zasadniczo opcja nr. 3 (najbliżej tego co chcę zrobić). Chcę zasilić niezależnie Arduino (logikę) przez złącze koncentryczne oraz Silniki (2xDC + Servo) ale z jednego źródła zasilania. Zatem czy powinienem podpiąć tak jak w zaproponowanym przeze mnie schemacie i odłączyć zworkę PWRJMP ?

Jedyny sensowny schemat jaki znalazłem 

950879969_ArduinoShieldL293D-schemat.thumb.png.75d1efbf95fa01762389804809151143.png

W kwestii akumulatorów. Chęć zastosowania jednego ogniwa wynika z faktu posiadania takiego oraz ładowarki 1S-  mogę przetestować zawsze taki układ ale czy poprawnie wpinam zasilanie? 

Inną opcją jest zastosowanie ładowarki BMS 2S (balanser) i montaż np 2x ogniwa 18650 3,7V - to bajka na inną okazję.

Jak wykonam elektronikę (i logikę) do robota to będę testował źródło zasilania z tych gratów, które mam - podzielę się spostrzeżeniami. 

Czy wg. Ciebie mogę podłączyć zasilanie tak jak opisałem wyżej tj.  zasilić niezależnie Arduino (logikę) przez złącze koncentryczne oraz Silniki (2xDC + Servo) ale z jednego źródła zasilania?

Dziękuję za pomoc 🙂

Ps.

Kolega @Kubeck  w tym temacie zasila dwucelowe akumulatory z ładowarki dla 1S :) - ciekawostka 😄

Edytowano przez Forseti

@Forseti Przy sterowaniu silnikami zaleca się separację części logicznej od zasilania silników. Może to być układ gdzie napięcie z silników trafia bezpośrednio na wejście mocy w sterowniku, ale też trafia na stabilizator zasilający mikrokontroler - ważne że jest ten stabilizator i kondensatory filtrujące.

Zastanawiam się tylko, bo albo nie widzę albo nie napisałeś czy używasz Arduino UNO. Bo jak piszesz o wejściach koncentrycznych to tam nie podłączysz ani 1 ani 2 ogniw. Wejście koncentryczne ma 2 kruczki:

• dioda zabezpieczająca robiąca spadek 0,7V (lepiej użyj pinu Arduino, bo tam diody nie ma 😉 )
  • stabilizator nie jest LDO i ma pewnie z 1V spadku, więc 7V to jest takie napięcie że nie będzie problemów.
Dnia 22.03.2021 o 21:03, Forseti napisał:

Chęć zastosowania jednego ogniwa wynika z faktu posiadania takiego oraz ładowarki 1S

Więc to nie pociągnie 😞 Chyba że dasz jakąś przetwornicę step-up, te 5V dasz wtedy na Arduino i silniki ale... nieee to tak nie działa 😉 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

@Gieneq W pierwszym moim poście napisałem o elementach, których nie jesteś pewny. Jak najbardziej używam Arduino UNO oraz Przetwornicy STEP-UP.  Prześledziłem sobie schematy zarówno płytki Arduino UNO jak i Sterownika L293D i spróbuję zrobić tak jak na schemacie z pierwszego posta ale za przetwornicą podbijającą mi napięcie do powiedzmy 7V zastosuję filtrowanie. Na Arduino zasilanie po złączu koncentrycznym, a na shield na EXT_PWR i wypnę zworkę tworząc niezależne zasilanie dla logiki i kontrolera silników. Przetestuję takie rozwiązanie i dam znać, a jak uda mi się ogarnąć kod do robota to sprawdzę ile wytrzyma na jednym akumulatorze.  Jeśli nie będzie to działało tak jak oczekuję to pobawię się w układ z dodatkowymi ogniwami 🙂 

Edytowano przez Forseti

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.