PolGraphic Napisano Kwiecień 27, 2010 Udostępnij Napisano Kwiecień 27, 2010 Witam serdecznie. Mam taki oto problem, związany z elementami logicznymi (charakterystyka wejściowa bramki logicznej). Na podstawie wyników wykonałem sobie wykres charakterystyki wejściowej bramki Iwe = f(Uwe): Podczas wykonywania dalszej części zadania natrafiłem na fragment którego nie jestem w stanie zinterpretować: "Wykorzystując odczytana z wykresu maksymalną wartość Iwe max i katalogowa wartość dopuszczalnego ciągłego prądu na wyjściu bramki 16 mA sprawdzić czy maksymalna liczba bramek obciążających (16 mA /Iwe max) przy pracy z niska częstotliwością przełączania jest większa od katalogowej wartości 10 uwzględniającej rozrzut parametrów i wzrost rozpraszanej mocy przy wyzszych częstotliwościach." Główny problem, to jak odczytać z wykresu to Iwe max - bo to chyba nie 0,0014mA z mojego wykresu (przecież wtedy dalsze liczenie z dzieleniem przez taką liczbę będzie gdzieś zupełnie poza 10)? I czy te słowa mówią że katalogowa wartość dopuszczalnego ciągłego prądu na wyjściu jest równa 16 mA, czy to '16mA' odnosi się do czegoś innego, a wartość muszę gdzieś odnaleźć? Bo dalej to rozumiem, że dziele 16 przez I we max i sprawdzam czy większe od 10 po prostu. Bardzo proszę o pomoc, zupełnie nie wiem jak to Iwe max odczytać, a wartość 0mA wydaje mi się niepoprawna. Zaznaczę przy tym że wykres wyszedł dobrze, tj. mam potwierdzenie że jest mniej więcej zgodny z prawdą, poza tym podobny znalazłem w książce.
rasta Kwiecień 27, 2010 Udostępnij Kwiecień 27, 2010 Jak dla mnie to powinieneś wziąć ~1mA, czyli wychodzi 16 bramek. Chyba zupełnie pominąłeś fakt, że mierzyłeś prąc wejściowy, a masz policzyć ile da rady uciągnąć wyjście. Tak więc skoro wejście pobiera około 1mA (stąd ten minus), a wyjście może dać 16mA... edit: Pomijając już totalne rozminięcie z tematyką forum, dobry dzień mam, mogę się bronić terminowo, nie zgłoszę ;]
PolGraphic Kwiecień 27, 2010 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 27, 2010 No nie wiedziałem już gdzie to zadać, a "zupełnie zieloni" pasowało mi jeszcze najbardziej do czegoś takiego jak czytanie danych z wykresu Ok, czyli rozumiem że dać np. 16/0,96 [mA] = 16 bramek, czyli więcej niż 10 (to przyjąć za wartość katalogową), tak?
rasta Kwiecień 27, 2010 Udostępnij Kwiecień 27, 2010 Ja bym tak zrobił nie mając nawet zielonego pojęcia co robię ;] I co jest wartością katalogową to już chyba Ty powinieneś wiedzieć z treści...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »