Skocz do zawartości

Ws2812b sterowane z telefonu

Hubert0007

Pomocna odpowiedź

dobra dziena zaraz bee to wszystko rozkminiał z kumplem bo ja niewiele z tego rozumiem 😉

1 godzinę temu, polihedron napisał:

obawiam się, że nie, nie pamiętam dokładnie ile można max zaadresować LED żeby nie zabrakło pamięci, chyba 250, prędzej arduino mega i wifi. 

Tylko zastanawiam się po co? Jak masz gotowe wszystko w module wifi (esp8266) które też jest płytką działającą z alternatywnym do arduino: platformio.

https://forbot.pl/blog/platformio-alternatywne-srodowisko-dla-arduino-ide-id28167

streśćmy to i uprośćmy jak tylko się da. mogę to zrobić na arduino mega z dołączonym modułem wifi i będzie działać ta apka "WLED" z arduino? z dokładnych obliczeń wychodzi że ledów będę miał 552ledy na całości. A nie chcę robić tego na tej płytce która wysłałeś gotową bo albo muszę czekać na nią 60-90dni lub zapłacić 106zł, a po co jeśli da się to zrobić z zamienników w krótszym czasie i taniej.

1 godzinę temu, Hubert0007 napisał:

mogę to zrobić na arduino mega z dołączonym modułem wifi

tak

1 godzinę temu, Hubert0007 napisał:

mogę to zrobić na arduino mega z dołączonym modułem wifi i będzie działać ta apka "WLED" z arduino?

pewnie tak, w opisie projektu masz wyraźnie napisane:

A fast and feature-rich implementation of an ESP8266/ESP32 webserver to control NeoPixel (WS2812B, WS2811, SK6812) LEDs or also SPI based chipsets like the WS2801 and APA102!

ergo: na arduino mega bez modyfikacji kodu nie zadziała.

płytka z pcbway nie jest jedynym rozwiązaniem, pisałem że możesz to zrobić na uniwersalnej albo stykowej.

Albo poszukaj czegoś łatwiejszego, w roboremo masz proste menu na trzy suwaki, niestety bez gotowych animacji, 

zamień tylko sobie bluetooth na oddzielny moduł wifi z arduino mega skoro tak jest lepiej.

• Pomogłeś! 1

Jeszcze jedno pytanie czego dokładnie potrzebuję do zrobienia kontrolera na WiFi i odpalenia apki WLED, są jakieś gotowe kontrolery czy trzeba samemu składać? Bo myślałem żeby zrobić z arduino ale nwm czy uno czy mega żeby dało radę pociągnąć bo mam dokładnie 534diody. A to co polecałeś że strony PCB to jest tylko płytka sama a nie kontroler

(edytowany)
Dnia 5.05.2021 o 06:55, Hubert0007 napisał:

Jeszcze jedno pytanie czego dokładnie potrzebuję do zrobienia kontrolera na WiFi i odpalenia apki WLED, są jakieś gotowe kontrolery czy trzeba samemu składać? Bo myślałem żeby zrobić z arduino ale nwm czy uno czy mega żeby dało radę pociągnąć bo mam dokładnie 534diody. A to co polecałeś że strony PCB to jest tylko płytka sama a nie kontroler

wszystko masz na githubie, potrzebujesz tak jak na obrazku:

neatlaidoutquinled-dig-uno-1024x687.thumb.jpg.9985bcc966d2dab7e8fe0707d1df8263.jpg

pełna lista w tabelce Board Summary, a także poniżej wrzucone obrazki z linkami do sklepu w czajna, albo amazon:

https://quinled.info/2018/10/12/quinled-dig-uno-hardware-guide/

czyli potrzebujesz kontrolera wifi Wemos D1 mini (ESP8266) i jakiejś płytki do niego żeby połączyć resztę elementów z obrazka.

Płytkę najłatwiej zamówić gotową z chin albo nieco trudniej można samemu uniwersalną albo stykową zrobić.

Firmware, binarki masz już udostępnione, nie potrzebujesz kompilować, więc wystarczy tylko zgrać i wrzucić do esp8266, chyba metoda 2 jest najłatwiejsza.

a tu manual jak to polutować:

https://quinled.info/2020/06/09/quinled-dig-uno-soldering-guide-2/

Edytowano przez polihedron
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

no mam arduino mega z wifi ale komputer mi go nie wykrywa, nie mogę wgrać sterowników. możemy suę jakoiś skontaktować np. discord lub messenger? byłbym wdzięczny to pokarzę ci jak to wygląda.

18 godzin temu, Hubert0007 napisał:

no mam arduino mega z wifi ale komputer mi go nie wykrywa, nie mogę wgrać sterowników. możemy suę jakoiś skontaktować np. discord lub messenger? byłbym wdzięczny to pokarzę ci jak to wygląda.

a do czego potrzebujesz Arduino mega z Wifi?

Projekt i płytkę masz pod Wemos D1 mini (to nie jest arduino mega, to jest ESP 8266).

Arduino mega możesz użyć z apką Roboremo, tylko potrzebujesz zamienić moduł Wifi na Bluetooth. Tam wcześniej podałem linka do poradnika.

tylko ja już ma to kupione u siebie i problem jest taki że nie mogę wgrać sterowników na windowsa 10 żeby wykrywał poprawnie arduino

jeśli możesz to zadzwoń do mnie na discordzie to pokarzę ci na czym dokładnie polega problem: GROMRuski v2#8395

17 godzin temu, Hubert0007 napisał:

tylko ja już ma to kupione u siebie i problem jest taki że nie mogę wgrać sterowników na windowsa 10 żeby wykrywał poprawnie arduino

jeśli możesz to zadzwoń do mnie na discordzie to pokarzę ci na czym dokładnie polega problem: GROMRuski v2#8395

Ziomuś po to jest forum, że jak masz problem to piszesz i ktoś pomaga. Żeby sytuacja nie powtarzała się w nieskończoność, to wpisane problemy można wyszukać razem z rozwiązaniami, chyba proste?

Wiec na to, że masz problem z sterownikami do arduino to albo szukasz czy ktoś już nie miał tego problemu, albo zakładasz nowy wątek.

Ja poza forum nie pomogę, bo najzwyczajniej w świecie nie mam czasu na to, rodzina i praca..

pierwszy lepszy link z googla na temat arduino mega i windows 10 drivers:

https://www.candelatech.com/cookbook.php?vol=misc&book=Install+Arduino+Mega+Driver+on+Windows+10 

Edytowano przez polihedron
  • Lubię! 1