Wojtek65 Napisano Marzec 31, 2021 Udostępnij Napisano Marzec 31, 2021 Witajcie Mamy w Arduino coś takiego jak monitor portu szeregowego Doczytałem w książce " Arduino dla początkujących ..." S. Monka, że można wpisać "jakiś kod" w górnej części monitora portu szeregowego, następnie wysłać go do Arduino. Jestem początkujący więc bardzo proszę nie śmiejcie się jeśli popełniam jakiegoś babola. Wpadłem na taki pomysł, aby za pomocą monitora przesłać kod który spowoduje zgaszenie wbudowanej diody led na pinie 13. Ale czy da się to zrobić oto jest pytanie. Pomożecie ? z góry za pomoc dziękuję Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
PiotrekEl Marzec 31, 2021 Udostępnij Marzec 31, 2021 Oczywiście że się da. Poczytaj o odczycie danych z UART przez arduino. Musisz odczytać to co wysłałeś do arduino i -jeśli jest to odpowiednia komenda- zmienić stan tego pinu. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Wojtek65 Kwiecień 1, 2021 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 1, 2021 (edytowany) int diodaW = 13; void setup() { pinMode(diodaW, OUTPUT); Serial.begin(9600); } void loop() { digitalWrite(diodaW, HIGH); if (Serial.available() > 0) { char dane = Serial.read(); if (dane == 'R') { digitalWrite(diodaW, LOW); delay(6000); } } } Edytowano Kwiecień 1, 2021 przez Gieneq Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź