Skocz do zawartości

ESP8266 oraz Domoticz

michalk121

Pomocna odpowiedź

Witam,

czy ktoś z Was bawił się takim czujnikiem https://botland.com.pl/czujniki-poziomu-cieczy/6612-dfrobot-gravity-czujnik-poziomu-cieczy-fs-ir02-fotoelektryczny-cyfrowy.html ?

Planuję zamontować go w studni, dołączyć esp8266 oraz za pomocą wifi przesyłać poziom wody do domoticz'a. Normalnie dane wysyłam za pomocą esp easy podając nr Idx ale ten czujnik nie jest obsługiwany przez tą platformę. Czytałem coś o json ale nie wiem za bardzo jak by kod miał wyglądać. Dodam, ze domoticz i esp będą w tej samej sieci, a sygnał wifi jest odpowiedni.

Dzięki za pomoc. 

Nie bardzo rozumiem jak chcesz go użyć w studni. Jeśli dobrze zrozumiałem przykłady zamontowania, to do studni raczej nie pasuje. Sprawdza czy woda osiągnęła określony poziom (tak/nie), a sama odległość sensora od reszty elektroniki też mi nie wygląda na specjalnie długą. Chcesz zrobić linijkę czujników? Bo z tego co widzę to jest czujnik a nie miernik.

obraz.thumb.png.332c6b73e834c6b45768cd3efbf75320.png  obraz.thumb.png.f24a56e5a7954b9bc97f9a6eea8cfba4.png

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.