Skocz do zawartości

System do klimatyzacji sterowanie PWM, odczyt PWM, czujniki.

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Siemka.

Nowy jestem, ale zajmuje się branżą klimatyzacji i jest tam ogrom sprzętu którego nie da się od tak sprawdzić. Od razu Rzymu nie zbudowano i powoli chciałbym ogarnąć jak zrobić taki cały system do tego. Nie jestem do końca pewien czy będzie do tego dobre Arduino. Wy jako doświadczeni w tej branży proszę doradźcie mi co wybrać do obsługi:

- sygnał PWM (generowanie i odczyt);

- czujniki/przetworniki ciśnienia;

- czujniki temperatury.

Pozdrawiam i z góry za wszystko dziękuję.

Generator PWM potrafię zrobić, problem się pojawia z wyświetlaniem tego sygnału na wyświetlaczu. O co chodzi.. Samochód w ECU generuje sygnał PWM i potrzebuję mieć jego odczyt w celu analizy czy wszystko jest ok. Zastanawiam się czy STM32 nie będzie do tego najlepszy.

Tutaj filmik o co mi chodzi:

Edytowano przez PowerMIX

@PowerMIX witam na forum 🙂 

11 godzin temu, PowerMIX napisał:

to tak wygląda ta szybka pomoc po opłaconych zestawach i rejestracji kodów....

Przepraszamy, nie zawsze da się odpisać od razu, zwłaszcza w weekenedy.

22 godziny temu, PowerMIX napisał:

Samochód w ECU generuje sygnał PWM i potrzebuję mieć jego odczyt w celu analizy czy wszystko jest ok.

To może tu coś doradzę - tak STM to świetny wybór, bo liczniki mają możliwość zliczania impulsów i porównywania, w takim układzie pomiar częstotliwości to bardzo proste zadanie. Musisz tylko dowiedzieć się jaka jest amplituda tego sygnału i ewentualnie ją obniżyć.

Problem w tym że temat zaraz się rozwinie, bo takie proste założenia można napisać, ale zaraz pojawi się temat zasilania - zasilanie w aucie nie jest takie "różowe", szumy od różnych elementów, spore prądy, zakłócenia to norma. 

Pytanie gdzie to umieścisz, czy musi być w szczelnej obudowie... dużo pytań.

Te pozostałe układy peryferyjne to raczej każdy układ obsłuży.

• Lubię! 1

Witam Cię. Zakłócenia akurat co do sygnału sterowania zaworów PWM zmiennej wydajności nie mają tak dużych szumów, ponieważ feedback do ECU samochodu raczej też by nie tolerował dużych zakłóceń, A sterowanie jest jednak bardzo płynne. JEst możliwości oczywiście je zredukować.

Szukałem trochę na Internecie o odczycie sygnału PWM, ale niestety nic nie znalazłem na temat jak wyświetlić jego wypełnienie na LCD.

Mam pytanie, a raczej prośbę o nakierowanie czy Arduino lub w STM w dosyć łatwy sposób odczytam i sygnał cyfrowy przetowrników ciśnienia. Znalazłem jakieś informacje na temat cyfrowego przetwornika wysokości, ale 4 pin. W tych urządzeniach, które chce zdiagnozować są 3 pin. I trafiają się analogi i cyfrowe 😕

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...