farmaceuta Napisano Maj 27, 2021 Udostępnij Napisano Maj 27, 2021 Witam panow...ktos mi doradzi w kwestii podlaczenia przekaznika 12v do Arduino? Mam taki schemat.. Czy bedzie to dzialac? Bo ja szczerze nie mam pojecia...i pytanie jeszcze o diode..czy jest konieczna? Bede wdzieczny za pomoc..
_LM_ Maj 27, 2021 Udostępnij Maj 27, 2021 (edytowany) Dioda jest niezbędna bez niej prędzej czy później uszkodzisz tranzystor oraz program w up może się zawieszać przy przełączaniu przekaźnika. Rezystor daj 4k7 nie jest to wartość krytyczna czyli od 3k3 do 10k. Działać będzie Edytowano Maj 27, 2021 przez _LM_ 1
farmaceuta Maj 27, 2021 Autor tematu Udostępnij Maj 27, 2021 5 minut temu, _LM_ napisał: Dioda jest niezbędna bez niej prędzej czy później uszkodzisz tranzystor No tak myslalem wlasnie...ale pewny nie bylem bo z elektroniki to bida u mnie...tylko podstawy podstaw.. 6 minut temu, _LM_ napisał: program w up może się zawieszać przy przełączaniu przekaźnika Moglbys rozwinac troszke o co Ci tu chodzi? A dioda to zwykla prostownicza bedzie tak np. 4001 itp
_LM_ Maj 27, 2021 Udostępnij Maj 27, 2021 (edytowany) 22 minuty temu, farmaceuta napisał: Moglbys rozwinac troszke o co Ci tu chodzi? A dioda to zwykla prostownicza bedzie tak np. 4001 itp Bez tej diody, wyindukowane przepięcia na cewce przekaźnika mogą przedostawać się na wejście mikrokontrolera powodując stany nieustalone i/lub skoki licznika programu w nieprzewidziane miejsca co w najlepszym przypadku doprowadzi do resetu a w najgorszym - zawieszenia całości. Oczywiście oddziaływań przepięć na mikrokontroler będzie więcej ale ja nie jestem specjalistom w tej dziedzinie więc szczegółów nie znam za bardzo. Co do diody tak 1n4001 może być aczkolwiek zwykle stosuje się 1n4148. Przekaźnik jako cewka indukcyjna przy rozłączeniu potrafi wygenerować kilkadziesiąt a nawet set volt, takie napięcie na kolektorze tranzystora doprowadza do jego przebicia. Stąd ta dioda ma ona za zadanie przejąć ten ładunek i przekazać z powrotem do cewki. Widzę na YT jest kurs forbota i też z przekaźnikami coś, szkoda że nie pokazali przebiegu napięcia na nim bez diody. Edytowano Maj 27, 2021 przez _LM_ 1
farmaceuta Maj 27, 2021 Autor tematu Udostępnij Maj 27, 2021 Dzieki wielkie @_LM_ za ekspresowa pomoc! no poszukam tych "szklaczkow" choc watpie ze znajde...wiec raczej mi te 4001 itp zostaja...zobaczy sie.. dzieki wielkie jeszcze raz..
ethanak Maj 27, 2021 Udostępnij Maj 27, 2021 Masz tam tylko jeden przekaźnik czy więcej? Bo jeśli więcej to może jakiś Darlington? Ma w sobie wszystko razem z diodą. 2
farmaceuta Maj 27, 2021 Autor tematu Udostępnij Maj 27, 2021 (edytowany) 2 godziny temu, ethanak napisał: Masz tam tylko jeden przekaźnik czy więcej? Bo jeśli więcej to może jakiś Darlington? Ma w sobie wszystko razem z diodą. Docelowo mialo byc dwa przekazniki 12v i jeden na 5v taki typowy do ardu z transoptorem(bo tylko jeden mialem), ale mi zginal.....wiec musza byc trzy sztuki 12v...tranzystor bc547 nada sie? Bo ich mam pelno akurat...i co do diody to moze byc kazda z rodziny 1n400X bo znalazlem 4007.. oczywiscie przekazniki maja dzialac indywidualnie.. Edytowano Maj 27, 2021 przez farmaceuta
_LM_ Maj 27, 2021 Udostępnij Maj 27, 2021 1 minutę temu, farmaceuta napisał: tranzystor bc547 nada sie? jak najbardziej 2 minuty temu, farmaceuta napisał: i co do diody to moze byc kazda z rodziny 1n400X bo znalazlem 4007.. lepiej taka niż żadna 1
ethanak Maj 27, 2021 Udostępnij Maj 27, 2021 7 minut temu, farmaceuta napisał: tranzystor bc547 nada sie? Jeśli to malutki przekaźniczek to się od biedy nada. Jak coś większego to lepiej sprawdź ile prądu bierze przekaźnik a ile wytrzyma tranzystor. 1
farmaceuta Maj 27, 2021 Autor tematu Udostępnij Maj 27, 2021 Przekaznik to raczej taki sredni...hf3fd 012-ztf mniejsze to troszke jak te niebieskie chinki...bodajze to z pralki pochodzi (demontaz)..
_LM_ Maj 27, 2021 Udostępnij Maj 27, 2021 https://www.tme.eu/Document/710d6e1d9032212414119ba7deef1f66/HF3FD_en.pdf cewka pobierze 30mA tranzystor przetrwa 1
farmaceuta Maj 27, 2021 Autor tematu Udostępnij Maj 27, 2021 a jeszcze mam pytanie pany...bo sie okazalo ze nrf24 jest zasilany z 3.3v...wiec ardu tez bede musial z tego napiecia puscic...i teraz tak..czy zasilajac rf24/ardu z zasilacza 12v poprzez stepdown nie bede mial zaklocen jesli z tego samego zasilacza zasile przekazniki??? No i czy 3.3v z ardu da rade wysterowac prawidlowo te tranzystory..?
ethanak Maj 27, 2021 Udostępnij Maj 27, 2021 3 minuty temu, farmaceuta napisał: nrf24 jest zasilany z 3.3v...wiec ardu tez bede musial z tego napiecia puscic.. A dlaczego? Arduino zasilasz z 5V, a nrf-a z wyjścia 3.3V z auduino. Sprawdzone na Uno i Nano, działa. Jedyne co mi się nie udało to zasilanie nrf-a z wyjścia 3.3V RPi Pico (tam nie pomogły żadne kondensatory czy filtry). Zakłóceń nie powinieneś mieć - przynajmniej takich które na coś by wpływały. 1
farmaceuta Maj 27, 2021 Autor tematu Udostępnij Maj 27, 2021 7 minut temu, ethanak napisał: A dlaczego? Arduino zasilasz z 5V, a nrf-a z wyjścia 3.3V z auduino. Sprawdzone na Uno i Nano, działa. Zgadza sie.. jak zwykle najpierw zapytalem zamiast przeczytac.. luksus bo nie bede musial nic kombinowac z step'ami dc...tylko osobny zasilacz 12v i osobny 5v...dzieki jeszcze raz panowie za pomoc
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »