Skocz do zawartości

TCS34725 a detekcja koloru led

ethanak

Pomocna odpowiedź

Witam.

Jak zwykle znajomy mnie wrobił w zaprojektowanie jakiegoś dziwnego urządzenia i zdaje się że jakiś drobny szczegół przede mną zataił 🙂

Chodzi o proste (teoretycznie) ustrojstwo pod tytułem "czujnik koloru dla niewidomych".

Spróbowałem sobie to złożyć właśnie na TCS34725. Dla odbitego światła działa całkiem nieźle (na tyle, że po odpowiedniej kalibracji będzie zdatny do codziennego użytku)[1]. Sprawdzenie natężenia oświetlenia w luksach oraz jego temperatury barwowej nie są tu niezbędne, natomiast ważne jest odczytanie koloru świecącej ledy.

I tu mam zonk.

Urządzenie odróżnia "niebieskie" i "wszelkie pozostałe", przy czym te pozostałe z zielonymi włącznie to jakoś tak między czerwonym a pomarańczowym.

Przykładowe odczyty (surowe dane z rejestrów modułu, ledy akurat takie a nie inne bo świecą obok w różnych urządzeniach);

• Niebieska dioda (5mm 470Ω/3.3V): (R/G/B) 22/400/1400 - czyli ładny niebieski
  • Czerwona dioda (SMD, na płytce programatora FTDI): 400/20/40 - czyli śliczny czerwony
  • Zielona dioda (5mm 1kΩ/3.3V): 100/40/18 - jakby na to nie patrzeć, zielony to nie jest...
  • Żółta dioda: (5mm 1kΩ/3.3V): 100/20/11 - też niewiele wspólnego z żółtym.

Domyślam się, że monochromatyczne światło zielonej ledy nie trafia w obszar czułości zielonej fotodiody na czujniku, chociaż patrząc na wykresy z datasheeta czujnika powinno to być co najwyżej "trochę więcej zielonego niż czerwonego"...

Pytanie: ktoś spotkał się z rozwiązaniem?

Oczywiście, wiem że istnieją bardziej profesjonalne (cenowo również) rozwiązania czy aplikacje na smartfony... ale raczej niewiele osób będzie chciało kupić czujnik za 1 kPLN czy odpalać na smartfonie jakąś tam aplikację tylko po to aby sprawdzić, czy ładowarka już się uporała z jego akumulatorkami.

---

[1] dla osób które chciałyby podyskutować na temat błyszczących powierzchni: ten problem jest rozwiązany poprzez odpowiednią konstrukcję obudowy modułu, tak że dyskusji nie przewiduję.

Wygląda ciekawie... jak mi nie wyjdzie z tym co mam to pewnie spróbuje.

Jest jednak inny problem: chciałbym bazować na gotowych modułach (chodzi o możliwość zbudowania urządzenia przez średnio zaawansowanego elektronika), a nie znalazłem żadnego modułu z tym czujnikiem zawierającego oświetlacz (a czujnik bezwzględnie musi ocenić kolor powierzchni, a nie tylko kolorowej ledy). Użycie "gołego" czujnika i dedykowanej PCB w tym momencie odpada (trochę mały jak na średnio zaawansowanego,  niespecjalnie jest gdzie kupić, a w ogóle jakiejkolwiek zabawy z PCB chciałbym uniknąć), a przy użyciu modułu z linku dioda oświetlająca byłaby strasznie daleko od czujnika...

No cóż - będę się bawić, dzięki za informację.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.