Zimol Napisano Czerwiec 4, 2021 Udostępnij Napisano Czerwiec 4, 2021 (edytowany) Zegar oparty na licznikach-projekt(sprawdzenie schematu) Witam. Od kilku tygodni w głowie siedział pomysł na zrobienie zegara na licznikach 4 bitowych, teraz trzeba to zrobić w formie fizycznej Wiem że można to zrobić nawet na jednym układzie, np. CEMI 91-02 MO1206, tylko że aktualnie moja wiedza na to nie pozwala. dekoder BCD na 7 segmentowy wyświetlacz to 4511. Ustawieniem sekund, godzin i minut zajmują się przyciski S1,S2,S3. Jeszcze nie mam wartości rezystorów, kondensatorów-to będzie najmniejszy problem. 1 Hz zrobiony ze schematu z internetu, znajduje się poniżej. Największe obawy mam do układu z przekaźnikiem. Nazwałem to "problem godziny 24"; licznik ma zliczyć 24 impulsy z wyjścia bramki AND, który jest odpowiedzialny za dziesiętne minuty(IC4B). Układ ma się resetować poprzez przerwanie obwodu. Prosiłbym tutaj w tym poście o rady przy projektowaniu, wyłapanie jakiś błędów przy schemacie itp. Za wskazówki bardzo dziękuje. Zrobię oddzielny post jako projekt na forbocie Pozdrawiam Edytowano Czerwiec 4, 2021 przez Zimol
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »