Skocz do zawartości

Wiek baterii a opór wewnętrzny

ArchProgrammer

Pomocna odpowiedź

Moja bateria załączona do kursu podstawowego ma już ponad rok. Niespecjalnie jej używałem, więc domyślam się, że spadek napięcia z 9.5V do 7.5V jest spowodowany po prostu wiekiem.

Co bardziej mnie dziwi to to, że przy rezystorze 10k daje prąd 0.7mA, ale przy rezystorze 1k, już tylko 4.2mA. Czy to jest możliwe, że z wiekiem zwiększa się opór wewnętrzny baterii szczególnie widoczny przy mniejszych rezystorach. Staram się to rozgryżć 😕

Dodatkowo połączyłem baterię do czerwonej diody bez żadnego rezystora i prąd w obwodzie to tylko 9mA. Bez żadnego rezystora!

Jeżeli ktoś wie jak wiek baterii może na to wpływać byłbym wdzięczny. Zżera mnie ciekawość 🙂 

Dnia 12.06.2021 o 15:11, ArchProgrammer napisał:

Dodatkowo połączyłem baterię do czerwonej diody bez żadnego rezystora i prąd w obwodzie to tylko 9mA.

@ArchProgrammer witam na forum 🙂 

Taki test stosowany świadomie pozwala sprawdzić wydajność ogniwa. Bateria 9V ma bardzo małą pojemności i max prąd ale 9mA oznacza, że bateria jest już dawno na emeryturze 😞

Czasami możesz zmierzyć napięcie np baterii AA i wyjdzie że jest 1,4-1,5 V i niby działa, ale taki test "zwarciowy" pozwala dojść co tam zostało w tej baterii.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.