Skocz do zawartości

Jak sczytać sygnał z enkodera połączonego z silnikiem?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, kupiłem silnik połączony z przekładnią oraz enkoderem i chciałbym na podstawie sygnałów z enkodera ustalać położenie wałka przekładni. Problem w tym, że nie mam pojęcia jak się za to zabrać, do sterowania silnikiem i jego prędkością obrotową kupiłem układ L298N i jak narazie opanowałem sterowanie nim w lewo bądź w prawo ze zmienną prędkością . Ale mam problem z enkoderem. Czy żeby sczytywać z niego sygnały potrzebuje jakiś dodatkowy sterownik? Czy może brakuje mi jakiejś biblioteki? Silnik to ZGY370EC a enkoder to enkoder halla 11PPR JGY370, takie oznaczenie znalazłem na akucji, gdzie go kupiłem. 

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Dziękuję za pomoc. Wtyczkę mam identyczną jak na zdjęciu. Trochę teorii na początek nie zaszkodzi, problem w tym że nigdzie nie mogę znaleźć czegoś o enkdoderach takiego typu, jaki jest przy moim silniku. Ten mój zachowuje się inaczej niż enkoder obrotowy z przyciskiem, po podaniu na niego zasilania i podłączeniu  na wyjścia A i B diod, diody nie gasną w trakcie obrotu, tyko świecą stałym światłem, napięcie wyjściowe jest cały czas takie samo.

10 godzin temu, farmaceuta napisał:

moze to enkoder inkrementalny? Nie masz do niego specyfikacji?

Aj nie doczytalem...to enkoder halla..

Wielkie dzięki za pomoc, gdyby nie ty, to bym zginął. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...