Skocz do zawartości

Arduino Nano (problem z wgraniem programu)

Konrad123

Pomocna odpowiedź

Witam mam problem z wgraniem programu do KLONA arduino nano problem opiera się na arduino ide ponieważ gdy podłączam arduino nano tego klona do komputera to arduino ide go nie widzi nie ma żadnego podłączonego portu (a w praktyce jest) chciałbym się zapytać czy da radę sie uratować moje 20 zł?. (a prościej to czy jest jakiś sposób na podłączenie Klona nano?)

Trudno od razu wyrokować  ale najpierw przeczytaj na scalaku usb/uart co to jest za układ.Najprawdopodobniej CH340.Musisz doinstalować sterowniki.Jeśli inny to odpowiednio inne sterowniki.Jeśli Twój komputer ma windowsa to wejdź do menadżera urządzeń i a tam w zakładce kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej kliknij w wiersz z konfliktem i rozwiąż problem.Po drugie w arduino ide w narzędziach po wybraniu arduino nano musisz wejść w zakładkę procesor atmega 328P i zaznaczyć old bootloader.

yyyy a jeżeli nie ma nic?

20210715_154855.jpg 20210715_154902.jpg

to mam pobrać bibliotekę o nazwie ,nazwa pomiędzy klamrami, (     ) ?

próbowałem tak jak o tu 

i nic sterownik się ni instaluje bo wyskakuje error (mi) 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jak podłączysz nano do portu usb to dioda się świeci -ma się świecić intensywnie.Jak podłączysz do gniazda usb to menagerze zadań powinien pojawić się komunikat wykryto nieznany sprzęt.Sprawdź kabel podłączjąc inne urządzenie.

Edytowano przez szymonw

No to trzeba zainstalować sterowniki dla FT232.FT232 ma wszystkie certyfikaty i jest wspierany przez Microsoft.Nie wiem jaką wersję windowsa masz ale windows 10 z automatu instaluje sterowniki.Jeśli masz starsza wersję to musisz ściągnąć z neta sterowniki i je zainstalować.Nie zapomnij po zainstalowaniu zrestartować komputera.

Edytowano przez szymonw

robiłem tak jak tu gdy dochodzę do pewnego momentu (na dole skrin) to system windows odpowiada pyk (dzwięk) i ponownie klikam w otwórz i pyk (nieskończona pętla) otwieram ftdibus i nie moge otworzyc czy jest na to jakaś rada ? (i tu jeszcze link do pobrania biblioteki jest bezpieczny nie pobiera wirósów https://www.file-upload.net/download-14447993/CDMv2.12.00WHQLCertified.zip.html   )

qqq.png

Z tego co się orientuję FT232 nie miało wersji w SOP-16, ale mogę się mylić.

Sterowniki z oficjalnej strony powinny zadziałać: https://ftdichip.com/drivers/vcp-drivers/, ale też nic nie gwarantuję... Bo to mi wygląda na jakiegoś chińskiego klona tego układu. Na stronie na dole masz wersję z instalatorem 😛 

Alternatywna opcja to wyszukaj sterowników w sieci przez system (menadżer urządzeń ppm ustawienia szczegóły sterownika i tam powinno być). Uwaga: nazwy mogą być inne, bo korzystam z angielskiej dystrybucji windy.

1 minutę temu, Konrad123 napisał:

czyli mam klona arduino nano ktore jest klonem klona?

Bardziej chodzi o to, że chipy FTDI nie były używane w klonach. Zamiast tego używali CH340C/G (chociaż tego nie jestem 100% pewien). Osobiście nie używam Arduino od dłuższego czasu to się nie wypowiem w kwestii klonów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.