Skocz do zawartości

Błąd pomiaru natężenia na zakresach poniżej 200mA, miernik dpm DT9205A

plywaczek_

Pomocna odpowiedź

Witam szanowne grono 🙂
Od niedawna uczę się z kursu Elektronika 1 na forbocie. Kilkukrotnie zdarzyło mi się już przepalić bezpiecznik i wymieniać na nowy w mierniku.

Zauważyłem jednak, że na zakresach 20mA i 2mA mój miernik pokazuje 0.L (poza zakresem), a gdy mierzę prąd w obwodzie o znacznie niższym natężeniu bardzo je zawyża (nawet 20 krotnie). Zakres 200mA działa poprawnie. 
Czy istnieje sposób aby doprowadzić miernik do stanu używalności albo czy kwalifikuje się to do reklamacji? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂  

PS. Opis problemu: Przykładowy pomiar na 5mA na zakresie 20mA wskazuje 0.L. Gdy prąd w obwodzie wynosi 0.5mA, miernik pokazuje ~9-10mA. Na 200mA wskazuje poprawnie w obydwóch przypadkach.

Edytowano przez plywaczek_

@plywaczek_ witam na forum 🙂 Faktycznie wygląda jakby coś się zepsuło, ewentualnie sprawdź jeszcze stan kabli ale raczej przetwornik uległ uszkodzeniu.

Możesz rozważyć reklamację, ale tylko wtedy gdy masz pewność, że miernik jak był nowy to działał poprawnie. Jeżeli kilka razy przepaliłeś bezpiecznik, to mogło coś się mimo to stać z przetwornikiem i stąd teraz są problemy, wtedy uszkodzenie jest już z twojej winy i ciężko będzie o reklamację.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.