PolikG3 Napisano Lipiec 28, 2021 Udostępnij Napisano Lipiec 28, 2021 Cześć, Mam pewien problem w Domoticzu/RPi4(?), mianowicie po dodaniu wejść jedne z nich są jako Open a inne jako Closed. Próbowałem zmieniać zbocza ale to nic nie pomogło. GPIO 5 i 6 są jako Open a 16,25,26 jako Closed. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i mógłby pomóc w jego rozwiązaniu? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Lipiec 29, 2021 Udostępnij Lipiec 29, 2021 @PolikG3 witam na forum, a co zwraca polecenie: $ gpio exports Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
PolikG3 Lipiec 29, 2021 Autor tematu Udostępnij Lipiec 29, 2021 Okej, skupiłem się na zboczu ale teraz zauważyłem, że w 5 i 6 wygląda to tak: in 1 falling a w innych in 0 falling. Jakaś podpowiedź jak to zmienić? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Lipiec 30, 2021 Udostępnij Lipiec 30, 2021 @PolikG3 na końcu pliku /etc/init.d/domoticz.sh dopisz eksporty pinów: /usr/bin/gpio export 27 in /usr/bin/gpio edge 27 both /usr/bin/gpio -g mode 23 up Niektóre piny mają domyślne pullupy może dlatego działa. Możliwe że też nie będzie działać, bo biblioteka jest niekompatybilna z RPI 4. Zobaczymy 🙂 Jakby nie działało to popatrz na to które piny mają domyślny pullup i do nich podłaćz. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
PolikG3 Sierpień 2, 2021 Autor tematu Udostępnij Sierpień 2, 2021 Dzięki za pomoc, wszystko działa 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »