Skocz do zawartości

ESP32 WROVER - czy czegoś nie sknociłem?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej hej.

Próbuję sobie coś takiego zaprojektować do WROVER-a (16MB flash, 8MB PSRAM czyli więcej raczej nic tam nie podepnę). W założeniu ma być to taka uproszczona płytka, bez interfejsu USB, podpinana do konwertera FTDI.

Na razie wychodzi mi całkiem nieźle na jednostronnej płytce, ale wolę aby ktoś z lepszymi oczami sprawdził czy czegoś nie sknociłem (ostatnio wielce szczęśliwy że zaprojektowałem PCB zorientowałem się w porę, że IO13 wisi mi w powietrzu)...

wrover1.thumb.png.fb4827f5695ca7714b4f4457ed5df629.png

Wiem że bez R3/R4 można się obejść ale nie lubię jak mi przycisk zwiera do masy pin, na którym procek wystawił sobie jedynkę 🙂

(edytowany)

Ja dołożyłbym do switchy rezystory szeregowe, no chyba że ma to być sporadycznie używane. 

EDIT 

D1 nie uchroni przy odwrotnym włączeniu przejściówki, dodaj taką samą przeciwsobnie w linii zasilania esp

Edytowano przez _LM_
30 minut temu, _LM_ napisał:

Ja dołożyłbym do switchy rezystory szeregowe

Przecież są... akurat ten układ (reset/boot) jest sprawdzony na takiej prowizorycznej płytce i działa bez problemu. A faktycznie nie przewiduję ich używania, są tak na wszelki wypadek.

31 minut temu, _LM_ napisał:

D1 nie uchroni przy odwrotnym włączeniu przejściówki

Technicznie niemożliwe 🙂 Po prostu planowana mechaniczna konstrukcja uniemożliwia włożenie konwertera odwrotnie.

Dioda jest tylko po to, żeby przy włożonej przejściówce odłączonej od USB napięcie (np. z płytki do której toto będzie wpięte) nie polazło na konwerter. Teoretycznie powinien mieć swoje zabezpieczenie, ale...

5 godzin temu, ethanak napisał:
5 godzin temu, _LM_ napisał:

Ja dołożyłbym do switchy rezystory szeregowe

Przecież są... akurat ten układ (reset/boot) jest sprawdzony na takiej prowizorycznej płytce i działa bez problemu. A faktycznie nie przewiduję ich używania, są tak na wszelki wypadek.

Chodzi o to miejsce gdzie sw łączy się z kondensatorem. Taki niuans nie niezbędny lecz przy b.częstym używaniu ogranicza zużywanie styków, u ciebie faktycznie można pominąć 

Nie przesadzaj. Oba przyciski są podłączone przez 10k, czyli jakikolwiek płynący prąd będzie niczym przy mechanicznym zużywaniu się styków. Poza tym jest to zerżnięte z DevKita, dodałem tylko szeregowe rezystory.

A jak zauważyłeś, te switche prawdopodobnie w ogóle nie będą używane, czyli nie ma o czym mówić:)

Bardziej zależy mi na tym czy czegoś nie pominąłem, bo raczej nie wytrawię takiej PCB w amatorskich warunkach, a dostęp do frezarki mam dość ograniczony na zasadzie grzecznościowej.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...