Skocz do zawartości

Problem z komparatorem napięcia z kursu II poziomu

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam. Jestem w trakcie kursu II poziomu kursu z elektroniki z komparatorem napięcia. Zrobiłem układ zgodnie z instrukcją w kursie lecz jak podłączyłem do zasilania 6 V przewód stał się goracy a komparator również był gorący i wydzielał śmierdzący zapach. Natychmiast rozłączyłem i sprawdziłem dokładnie wszystko... ale nie doszło do błędu ani pomyłki z polaryzacji. Mimo to dioda nie świeciła nawet jak przekręciłem potencjometra tylko przewody były gorące. Zrobiłem coś nie tak ? Zdjęcie w załączniku 

20210827_220832.jpg

20210827_220825.jpg

Edytowano przez Ardo94
Autokorekta
11 godzin temu, Ardo94 napisał:

Naprawdę żal wam.  Po co obiecany wpis "uzyskasz szybką pomoc na forum" jak nie ma żadnej odpowiedzi ? Wyrzucane pieniądze w błoto 

Nie przesadzaj juz...forum nie jest tylko dla Ciebie i nikt nie ma obowiazku odpisywac Ci w ciagu 2 sekund bo szanowny pan hrabia tak by sobie zyczyl...no nie ladnie troche..

9 minut temu, farmaceuta napisał:

Nie przesadzaj juz...forum nie jest tylko dla Ciebie i nikt nie ma obowiazku odpisywac Ci w ciagu 2 sekund bo szanowny pan hrabia tak by sobie zyczyl...no nie ladnie troche..

To ty chyba przesadzasz. Kto mówił o 2 sekundy? Czekałem 2 doby a to trwało zbyt długo patrząc na ilość dostępnych użytkowników online. To popularny forum.

3 minuty temu, Ardo94 napisał:

Czekałem 2 doby a to trwało zbyt długo patrząc na ilość dostępnych użytkowników online.

Czasem trzeba i dwa tygodnie poczekac...normalka, a co do online...ja ciagle jestem, ale to nie znaczy ze zawsze patrze w tel...nie ma co sie stresowac, albo mozesz wybrobowac inne fora i uwierz, po tygodniu wrocisz i zrozumiesz ze lepszego nie ma u nas o takich tematykach i warto zyc tu w zgodzie nie robiac nikomu wyrzutow ze za wolno odpowiedzi itp...😉l

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...