Skocz do zawartości

Błąd podszas ładowania szkicu w klonie Arduino UNO

quazi31

Pomocna odpowiedź

Witam,kilka dni temu kupiłem klona Arduino Uno. Dzisiaj paczka przyszła, więc ją rozpakowałem i podłączyłem wszystko tak jak  z poradnika na youtube ( chodzi o samą płytkę). Po podłączeniu i uruchomieniu programu Arduino IDE wybrałem port com7 w którym był podłączony arduino, następnie napisałem bardzo krótki kod ( kod miał zmienić szybkość mrygania jednego z ledów na płytce). I kiedy chciałem wgrać kod wyświetlił mi się taki błąd

Arduino:1.8.16 (Windows 10), Płytka:"Arduino Uno"

Szkic używa 924 bajtów (2%) pamięci programu. Maksimum to 32256 bajtów.
Zmienne globalne używają 9 bajtów (0%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 2039 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2048 bajtów.
avrdude: ser_open(): can't set com-state for "\\.\COM7"
Podczas ładowania szkicu wystąpił błąd

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy to wina produktu czy moja lub mojego komputera?

Próbowałem zmnienić port usb, ale do każdego portu musze wgrywać sterowniki od nowa a problem i tak nie znika.

witam od razu mówię że z nie jestem bardzo zaawansowany ale hmm kupiłeś klona Uno ?  jeżeli tak to klony (tak jak orginały) mają swoje Układy komunikacij (prościej to co wgrywasz na uno musi przejść przez ten układ) dodatkowo istnieją dwa rodzaje ch340g jak i ft232 i czy w tym poradniku instalowałeś drivery? 

bo jeżeli tak to mogłeś zainstalować nie poprawne więcej mi do głowy na razie nie przychodzi (i to samo pyanie co monsiw u góry)

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.