Skocz do zawartości

Układ sterowania na RPi

Pomocna odpowiedź

Napisano

Na pewno podzielę się z Wami informacjami o tej maszynie, ale na tą chwilę jestem na etapie wgrywania programu na malinkę. Ciekawe doświadczenie :).

59 minut temu, Jacki napisał:

Na pewno podzielę się z Wami informacjami o tej maszynie, ale na tą chwilę jestem na etapie wgrywania programu na malinkę. Ciekawe doświadczenie :).

Na zdjęciu jest skrzynka, w której są??.  Bardzo proszę napiszcie co widzicie. Nadmienię, że maszynka posiada podłączonych kilka siłowników ciśnieniowych, czujniki optyczne, drukarkę, ekran i kompresor. W szczególności nie do końca jestem pewny co to za płytka u góry po środku?

1632382447496.jpg

Wydzieliłem do nowego tematu.

Tak patrząc na tę płytkę widać układy z 4 nóżkami - na najpewniej jest optoizolacja, pewnie dalej są przekaźniki i coś z napięciem dużo wyższym od tego ze steronika.

Mógłbyś zrobić zdjęcie tych układów scalonych lub spisać ich nazwy?

Dnia 23.09.2021 o 15:22, Gieneq napisał:

Wydzieliłem do nowego tematu.

Tak patrząc na tę płytkę widać układy z 4 nóżkami - na najpewniej jest optoizolacja, pewnie dalej są przekaźniki i coś z napięciem dużo wyższym od tego ze steronika.

Mógłbyś zrobić zdjęcie tych układów scalonych lub spisać ich nazwy?

1632833579175.jpg

1632833579180.jpg

1632834173371.thumb.jpg.e9fdb5cce3964cb1553c2d88e2660c42.jpg

Wgrałem na SD Program Raspberry Pi OS z pulpitem i zalecanym oprogramowaniem, kartę wsadziłem do malinki, odpaliłem. GIPO pokazuje, jak na zdjęciu.

Maszyna posiada podłączone urządzenia:

1) 3 siłowniki ciśnieniowe CHNT ( NMAL20X100-U) 

2)  2 siłowniki ciśnieniowe CHNT  ( NCS63X125)

3) 2 czujniki optyczne 

4) 2 czujniki statyczne

Oczywiście jeszcze kompresor i cała instalacja podłączeniowa do słowników.

Działanie maszyny:

Po wciśnięciu załącznika (zielony)  siłownik (CHNT ( NMAL20X100-U) otwiera klapę wejścia do płyty, po położeniu materiału na płytę, czujniki optyczne rozpoznają rodzaj materiału, jeden siłownik zmienia pozycją (zgodnie z odczytem)wybierając właściwy kontener, materiał jest przekazany do gniazda zgniatania, gdzie kolejny czujnik odczytuje (materiał w gnieździe) w tym momencie włączają się dwa siłowniki CHNT  ( NCS63X125) , kiedy przesunięte ramię siłowników dotrze do kolejnego czujnika, następuje praca powrotu siłownika oraz otwarcie przez kolejny siłownik klapy wlotowej do kontenera. Po kolejnym wciśnięciu załącznika (zielony) siłownik (CHNT ( NMAL20X100-U) zamyka klapę wejścia do płyty.

Tam powinna wyglądać praca tej maszynki.

Czy i w jaki sposób można sprawdzić do jakiego pinu podłączone są urządzenia?

23 godziny temu, Jacki napisał:

Czy i w jaki sposób można sprawdzić do jakiego pinu podłączone są urządzenia?

Tu akurat najłatwiej wziąć miernik i sprawdzić ciągłość połączeń (oczywiście przy wyłączonym zasilaniu). Z tego uda Ci się odtworzyć schemat urzązenia.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...