przemorog01 Napisano Wrzesień 24, 2021 Udostępnij Napisano Wrzesień 24, 2021 (edytowany) Witam wszystkich, chciałem pogłębić wiedzę w zakresie elektroniki i zbudowałem prosty układ tak jak na zdjęciu. Napięcie na woltomierzu nr 1 wynosi ok 9V co jest zrozumiałe, Ale na 2 wynosi 0, czego nie mogę zrozumieć. To znaczy że pod nr 2 wcale nie płynie prąd? Edytowano Wrzesień 25, 2021 przez przemorog01 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Wrzesień 25, 2021 Udostępnij Wrzesień 25, 2021 19 godzin temu, przemorog01 napisał: To znaczy że pod nr 2 wcale nie płynie prąd? Prad plynie, ale w taki sposob ani pradu ani napiecia nie zmierzysz...w przypadku 1 napiecie zmierzysz bo rezystor jakby oddziela + od - a w 2 juz nic nie zmierzysz... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
przemorog01 Wrzesień 25, 2021 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 25, 2021 a co w przypadku gdyby nie było rezystora, napięcie na woltomierzu nie powinno wynosić 9V? Jak przyłożę sondy do biegunów baterii to mam 9V ale gdy zrobię sobie taki obwód bez żadnych elementów tylko z samą baterią i zworkami i do zworek przyłożę sondy to woltomierz wskazuje małe napięcie, praktycznie bliskie zeru. W tym przypadku też nie powinno się tak mierzyć, czy jest inny powód takiego wyniku? Mam na myśli taki obwód: Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Wrzesień 25, 2021 Udostępnij Wrzesień 25, 2021 8 minut temu, przemorog01 napisał: a co w przypadku gdyby nie było rezystora, napięcie na woltomierzu nie powinno wynosić 9V? Wedlug schmetu powyzej to nie...gdybys polaczyl to bez rezystora to zrobisz najzwyczajniejsze zwarcie...co do rysunku z ostatniego posta to napiecie bedzie rowne napieciu baterii..poprostu to taki schemat jak bys przylozyl sondy do dwoch biegunow baterii 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
przemorog01 Wrzesień 25, 2021 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 25, 2021 Teraz rozumiem, dzięki za odpowiedź 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »