Skocz do zawartości

silnik informujący o wykonaniu obrotu.

jakub307

Pomocna odpowiedź

witam.

Potrzebuje zrobić układ, który będzie sterował ilością obrotów silnika na sekundę oraz wyświetlał ich ilość na wyświetlaczu. W związku z tym przydałby mi się jakiś silnik który zakomunikuje mi wykonanie jednego obrotu dając jakiś impuls dodatni. Ja zmierzę ten impuls i wyświetla na wyświetlaczu tylko potrzebuję się dowiedzieć jaki typ silnika będzie odpowiedni do tego i parę jakichś informacji na jego temat Smile

hmmm

Więc magicznie mocujesz tarczę z dziurką na wale silnika od góry diodę ir od spodu fototranzystor. Wypowiadasz magiczne zaklęcie (abrakadabra) i podpinasz fototranzystor do licznika lub uP jeden impuls to jeden obrót wału silnika reszta to tylko program przeliczający ilośćimpulsów na sekundę i wyświetlający dane na wyświetlaczu 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

W stacji dyskietek jest krokowy, jak się wie ile potrzeba kroków na pełen obrót, ile to czasu zajmuje itd itp to nawet prostsze rozwiązanie jak enkoder.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.