Skocz do zawartości

Czujnik parkowania oparty o moduł ultradźwiękowy

Pomocna odpowiedź

10 minut temu, bjrk napisał:

A gdyby tak krańcówka przy drzwiach garażu? 😉

To juz by bylo lepsze rozwiazanie, ale juz chyba niekonieczne bo jak sie okazalo to ciezko bedzie cos zrobic z oszczednosciami pradow...hc bedzie pobieral minimum kilka mA w spoczynku, do tego minimalne zasilanie to 4.5v wiec juz wyklucza uzycie 1s (4.2v) wiec trzeba by uzyc 2s i znow jakiejs przetwornicy do obnizenia na 5v lub stabilizator na ardu zostaje i podpiecie hc do VCC...i juz ladne kilkanascie lub kilkadziesiat mA sie uzbieralo..😕 wiec tryb uspienia samego procka guzik da...kilka mA, czyli tyle co nic do calosci...trzeba bedzie dac zasilacz i ewentualnie jakies baterie, ale tylko w celu podtrzymania zasilania gdyby braklo pradu w sieci...

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:
1 godzinę temu, bjrk napisał:

A gdyby tak krańcówka przy drzwiach garażu? 😉

To juz by bylo lepsze rozwiazanie, ale juz chyba niekonieczne bo jak sie okazalo to ciezko bedzie cos zrobic z oszczednosciami pradow...

Zaraz moment... jeśli krańcówka odcina zasilanie to układ pobiera prąd mniej więcej 0 µA... chyba że o czymś nie wiem?

20 minut temu, _LM_ napisał:

Najlepiej to zamontować kątownik do posadzki tak żeby koło się oparło przy parkowaniu.

Będzie działać dopóki nie zmienisz samochodu.

12 minut temu, ethanak napisał:

Zaraz moment... jeśli krańcówka odcina zasilanie to układ pobiera prąd mniej więcej 0 µA... chyba że o czymś nie wiem?

Zgadza sie...mi to tak jakos bardziej sie ubzduralo zeby na tej krancowce zrobic wybudzanie...chociaz to bez sensu bo lepiej poprostu ta krancowka wylaczac..😅

@farmaceuta @grabarz666 a co wam szkodzi pobawić się z układem tak aby można go z baterii zasilić? Znaczy w takim sensie aby nie było trzeba kombinować z krańcówkami i temu podobnymi obejściami? Uważam że taki układ jest jak najbardziej do zbudowania i może stanowić bezcenną wartość edukacyjną, a czy zegarki naręcznie wykorzystują jakieś dodatkowe przyciski aby odczytać godzinę? Tak tylko se piszę jako stary malkontent 😉

No ja jestem totalnie zielony 😞 dlatego pisze tutaj czy dalo by sie cos z tym zasilaniem bateryjnym zrobić bo kolega @farmaceuta bardzo mi pomogl i praktycznie napisal to co potrzebowałem ale tutaj tez pod tym katem potrzebowal bym od was pomocy

21 godzin temu, _LM_ napisał:

czy zegarki naręcznie wykorzystują jakieś dodatkowe przyciski aby odczytać godzinę

Miałem kiedyś taki... nie wiem co tam siedziało, jakiś świecący wyświetlacz (raczej nie LED, trochę zbyt dawne czasy). Ale to był szpan!

to napisz ile mozesz wydac na ten wynalazek..(wiem ze im taniej tym lepiej😉) drzwi automatyczne czy jak? No i czy mozesz pociagnac gdzies po kontach kable zeby umiescic krancowke...w sensie taki przelacznik

(edytowany)

To ja zapytam inaczej, bo jeśli dobrze zrozumiałem to chcesz mieć tam wyświetlacz LCD (jak rozumiem standart 2*16)czy jest on konieczny w tej konstrukcji? 

Edytowano przez _LM_
6 minut temu, grabarz666 napisał:

No a dalo by się bez krańcówki? W sensie upierał bym sie przy tym zasilaniu bateryjnym, bo jesli to odpada to naprosciej mi to zrobić na zasilaczu i na przełączniku na przewodzie

Krancowka po to zeby uruchamiala calosc (z baterii np.) ale tu trzeba dac 2S bo ani czujnik ani lcd jie ruszy z napiecia 1S a juz napewno nie przy czesciowym rozladowaniu...krancowka po to zeby to bylo automatycznie wlaczane i wylaczane bez twojego udzialu...tak jak pisalem, procek uspisz ale hc i lcd nie...

No to Ci powiem że użycie tego modułu lub matrycy led praktycznie dyskfalifikuje ten układ z zasilania bateryjnego, piszę to nawet nie przeprowadzając obliczeń gdyż po prostu wiem że te elementy pobierają zbyt prądu. Zostaje zasilanie akumulatorowe pytanie tylko jak długo będzie Ci się chciało gonić z ładowarką, albo kiedy całość się rozładuje i przysolisz do ściany 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...