Skocz do zawartości

Odbiornik IR - Sprawny czy uszkodzony ?

Silver_1

Pomocna odpowiedź

Witajcie 😁 potrzebny mi odbiornik podczerwieni który podaje ciągły stan logiczny na swoim wyjściu. Mam taki model : TSOP4136 - i nie wiem czy jest uszkodzony czy podaje po prostu jednorazowy impuls kiedy widzi przeszkodę. On ma tak - jak zaobserwowałem - że w pewnej odległości od przeszkody jej nie widzi, przy większej odległości pokazuje się stan wysoki, ale taki pływający że czasem jest 3v, czasem jest 5v, a przy jeszcze większej znowu nie widzi lub podaje impuls.

Wolę zapytać zanim wydam kolejny grosz na kolejną część, bo jednak pare zł te czujki kosztują.

I drugie pytanie, jak sprawdzić w nocie katalogowej czy czujnik podaje jednorazowy impuls czy stały stan ( masło maślane 😆 ) ?

Pytanie jak masz zrobiony nadajnik? Czy częstotliwość sygnału jest taka sama jak odbiornika? Najprościej sprawdzić taki czujnik podłączając na jego wyjście leda i poświęcić na niego pilotem od tv czy innego sprzętu 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

https://www.tme.eu/Document/a63881a65afbb438445cc8471e21bdc3/TSOP4136.pdf o ile dobrze zrozumiałem na stronie czwartej jest napisane że aby odbiornik poprawnie działał musi dostawać paczki impulsów, a nie sygnał ciągły. Najpewniej to jest przyczyną tego że po oświeceniu z nadajnika na ne555 dioda tylko mrugnie

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.