tomekfabjanski Napisano Grudzień 19, 2021 Udostępnij Napisano Grudzień 19, 2021 (edytowany) WWitam. Już na początku mojej przygody z adruino napotkałem przeszkodę z którą sobie nie mogę poradzić. W skrócie. Odpalam nowy projekt. Wchodzę w zarządzanie bibliotekami i dodaję interesującą mnie bibliotekę. Biblioteka się instaluje pomyślnie. void setup() { // put your setup code here, to run once: #include <arduino-timer.h> auto timer = timer_create_default(); // kod ustawienie czasu odliczania long czasOdliczania = 5 ; // kod pod przełącznik uruchamiania odliczania - zrywka bool zaplon = false ; } void loop() { // put your main code here, to run repeatedly: } Opis błędu. Arduino:1.8.16 (Windows 10), Płytka:"Arduino Uno" In file included from C:\Users\tomek\Documents\Arduino\sketch_dec16a\sketch_dec16a.ino:3:0: C:\Users\tomek\Documents\Arduino\libraries\arduino-timer\src/arduino-timer.h: In function 'void setup()': C:\Users\tomek\Documents\Arduino\libraries\arduino-timer\src/arduino-timer.h:57:1: error: a template declaration cannot appear at block scope template < ^~~~~~~~ C:\Users\tomek\Documents\Arduino\libraries\arduino-timer\src/arduino-timer.h:265:8: error: 'Timer' does not name a type inline Timer<> ^~~~~ C:\Users\tomek\Documents\Arduino\sketch_dec16a\sketch_dec16a.ino: In function 'void loop()': sketch_dec16a:18:18: error: 'timer_create_default' was not declared in this scope auto timer = timer_create_default(); ^~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ exit status 1 'timer_create_default' was not declared in this scope Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż szczegółowe informacje podczas kompilacji" Edytowano Grudzień 19, 2021 przez tomekfabjanski Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
jand Grudzień 20, 2021 Udostępnij Grudzień 20, 2021 21 godzin temu, tomekfabjanski napisał: #include <arduino-timer.h> ta linijka powinna być pierwsza (przed void setup()) 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Grudzień 20, 2021 Udostępnij Grudzień 20, 2021 Dokladnie...biblioteki i zmienne globalne dajesz na gorze, przed setup i loop... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »