Skocz do zawartości

Niedziałające servo

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Mam problem z działaniem serva PowerHD WH-65KG - standard. Steruje nim przez raspberry pi i zasilam ogniwem 8.4V (max. prąd rozładowania 20A) kiedy uruchamiam program servo zaczyna terkotać. Posiadam drugie takie samo servo które działa jak należy więc raczej nie jest to problem z zasilaniem lub raspberry. Postanowiłem rozebrać servo i po włączeniu silnik cały czas zmienia kierunek kręcenia. Zauważyłem że kiedy po włączeniu sam zakręce potencjometrem w servie to silnik zaczyna kręcić się normalnie. Proszę o pomoc co mogło zepsuć się w tym servie?

43 minuty temu, Tombyq napisał:

Zauważyłem że kiedy po włączeniu sam zakręce potencjometrem w servie to silnik zaczyna kręcić się normalnie. Proszę o pomoc co mogło zepsuć się w tym servie?

A jest polaczenie potencjometru z osia? Bo to wyglada tak jak by podczas ruchu serwo nie obracalo potencjometrem

40 minut temu, Tombyq napisał:

Sprawdziłem i jest połączenie ale zauważyłem jeszcze że nie da sie zakręcić samemu osią serva co w sprawnym silniku jest możliwe

Mialem raz przypadek ze os z zebatka na tej osi ktora ma latac luzem byla "zatarta" na tej osi...po uzyciu sily zaczela sie obracac swobodnie i serwo dzialalo...moze u Ciebie to samo?? Porownaj oba...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...