Skocz do zawartości

Domofon hybryda, urmet + esp32 + sim800

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć chłopaki, naszedł mnie nowy pomysł. Jako, że od jakiegoś czasu notorycznie wkurza mnie mój leciwy domofon oparty na modułach Urmet, MR2 i panel, wszystko podłączone do centralki Slican Bramotel i w końcu do telefonu bezprzewodowego.

Jednak ze względu na częstą sytuację gdy ktoś dzwoni do furtki, a nikogo nie ma w domu, chciałem kupić nowy domofon dzwoniący bezpośrednio na komórkę. Wiązało by się to z przeróbkami na słupku od furtki, niemałymi kosztami nowego domofonu i koniecznością wyrzucenia starego działającego sprzętu.

Dzisiaj przeglądając neta trafiłem na coś takiego. Połączenie esp32 z sim800.

Pytanie, czy dałoby radę wykorzystać/połączyć moduł rozmówny MR2 (z mikrofonem, głośnikiem) z tym modułem esp32/sim800, tak, by po naciśnięciu przycisku sim800 dzwonił mi na komórkę i ... dalej wiadomo.

(edytowany)

A czy nie lepszą opcją byłoby przekazywanie obrazu i dźwięku przez internet? Z gsm to różnie bywa a zanim numer się wybierze zadzwoni itd... Poza tym generuje to dodatkowe koszty. Sprawdź stronę https://remoteme.org/  tam jest przykład wykorzystania kamerki i esp32 do strimowania obrazu. 

Edytowano przez _LM_
poprawiłem link

No tak że budujesz swój mały system monitoringu na esp, gdy ktoś dzwoni dostajesz powiadomienie na telefon i możesz zareagować. Problemem może być przechwyt i wysyłka audio z/do esp ale ten sam problem napotkasz budując to urządzenie w oparciu o moduł SIM800. Prościej byłoby użyć esp jako nadajnik i odbiornik dźwięku ze sterowaniem bramki, bramy czy co tam masz. Zawsze w czasie dzwonienia dostajesz powiadomienie że ktoś się dobija a czy odbierzesz telefonem, czy słuchawką w domu to już inna sprawa.

To, że ktoś jest to ja już wiem z powiadomienia z rejestratora monitoringu. Mnie potrzeba odebrać na komórce połączenie z domofonu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...