Skocz do zawartości

Problem z termotransferem dwustronnym

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Dam znaka jak mi poszło 😆 pozdro i dzięki za pomoc i porady w tym wątku 🤗

Ahh jeszcze jedno nie daje mi spokoju @_LM_. Któryś już raz spotykam się z gniazdami DC, gdzie oznaczone na płytce + i -

Po wlutowaniu i podłączeniu okazuje się że jest zupełnie na odwrót. Dziś też się na to nadziałem, musiałem do góry nogami wlutowac gniazdo. Niedawno tak spaliłem ne555. Nie wiem czy ja głupi i cos odwrotnie robię. 

Edytowano przez Krawi92
  • Lubię! 1

Przeważnie plus jest na bolcu, sprawdź wpierw jaki rozkład biegunów masz na wtyku zasilacza. No a co ci szkodzi dodać jeszcze jedną diodkę zabezpieczającą na PCB przed stabilizatorem, albo nawet mały mostek prostowniczy, wtedy zasilasz jak Ci się podoba.

10 minut temu, Krawi92 napisał:

Nie ma tu jakiś standardów?

Ciężko powiedzieć jak musi być, zdecydowana większość wtyków ma plus w środku, no ale nigdy nie wiesz co tam pan chińczyk sobie ubzdurał i zdarzają się odwrotnie połączone. Trzeba tego po prostu pilnować lub zabezpieczyć swój układ przed odwrotnym połączeniem, sposób z diodą w szeregu zasilania jest najprostszy, ale generuje straty mocy z powodu spadku napięcia na diodzie. Są też fajne rozwiązania z tranzystorem N - MOS postaram się jutro znaleźć schemat, lub poszukaj coś w stylu "zabezpieczenie obwodu zp mosfeta"

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...