AntekBezak Napisano Luty 4, 2022 Udostępnij Napisano Luty 4, 2022 Witam. Ostatnio przez pomyłkę podłączyłem serwo (MG996R) do pinu 12. Mimo że pin 12 nie ma funkcji PWM to serwo i tak działa. Nie wiem czy to bezpieczne zarówno dla serwa i Arduino UNO, ale jeśli tak to znaczy że do Arduino UNO można podłączyć nie 6 serw ale 19. Jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę mi odpisać czy można tak robić. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post ethanak Luty 4, 2022 Popularny post Udostępnij Luty 4, 2022 (edytowany) Nie, do Arduino można podłączyć max 12 serw na standartowej bibliotece. A biblioteka robi soft pwm, potrzebuje jednego timera do pracy i pozostawia 4 piny pwm do dyspozycji. Jedyne dwa piny których bibliioteka nie obsługuje to A6 i A7 (ale w UNO i tak ich nie masz). Czyli ok, możesz podłączyć serwo do dowolnego pinu. Bliższe informacje w dokumentacji biblioteki. Edytowano Luty 4, 2022 przez ethanak 2 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Luty 4, 2022 Udostępnij Luty 4, 2022 2 godziny temu, ethanak napisał: Jedyne dwa piny których bibliioteka nie obsługuje to A6 i A7 A tego to nie wiedzialem...a dobrze wiedziec😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »