q1977 Napisano Luty 4, 2022 Udostępnij Napisano Luty 4, 2022 Buduję sterownik oparty na 2 czujnikach halla. Napotkałem na problem stąd moje pytanie czy płytka obsłuży 2 hallotrony. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Luty 7, 2022 Udostępnij Luty 7, 2022 @q1977 witam na forum 🙂 Pewnie, a czemu miałby nie odczytać? Kiedyś składałem coś z czujnikami z otwartym kolektorem na wyjściu i działało bez problemu. Jakie masz czujniki halla? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
q1977 Luty 7, 2022 Autor tematu Udostępnij Luty 7, 2022 Z botlandu mam vma 313 i iduino se054. Więc muszę szkic poprawić. Jakich pinów najlepiej użyć? Ma to znaczenie w tej sytuacji który cyfrowy pin wybiorę? 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Luty 7, 2022 Udostępnij Luty 7, 2022 @q1977 dziwne te czujniki, kojarzę że Velleman robi dobre czujnikii sam kupiłem kiedyś kilka rodzajów na testy, ale ten VMA313 to jakiś wynalazek tylko do Arduino, bo nie ma nigdzie dokumentacji tylko instrukcja obsługi. Honeywell robi też dobre, ale mniejsza. Z botlandu: Napięcie zasilania: 5 V Wyprowadzenia: 3-pinowe Wyjście: S - Schmitt Triger, aktywowany stanem niskim Czas aktywacji: 30 gausów Czas dezaktywacji: 10 gausów Dioda LED: ON - gdy aktywowany Widzę że jest drobny błąd na stornie Botlandu, w gaussach nie liczy się czasu... jest to jednostka indukcji magnetycznej, czyli chodzi o to, przy jakiej wartości indukcji pola (sile oddziaływania magnesu na czujnik/bliskości) włączy się lub wyłączy czujnik. Tu np to tłumaczą w dokumentacji Honeywell: 14 minut temu, q1977 napisał: Jakich pinów najlepiej użyć? Ma to znaczenie w tej sytuacji który cyfrowy pin wybiorę? Nie ma znaczenia, czujnik ma na wyjściu układ Shmitta czyli będziesz miał tam albo 0 albo 5V - dowolny pin cyfrowy. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
q1977 Luty 7, 2022 Autor tematu Udostępnij Luty 7, 2022 Dzięki. Nie wiesz przypadkiem gdzie znaleść przykładowy szkic na 2 czujniki? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Luty 7, 2022 Udostępnij Luty 7, 2022 @q1977 nie mam pojęcia, ale to naprawdę nie jest trudne. Łączysz zasy/minusy i podłaczasz do GND. Łączysz zasilania/5V ze sobą. Wyjścia sygnałowe np na D3 i D4 i zrobione. Odczytujesz jakby to był przycisk - digitalRead. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »