Skocz do zawartości

Enkoder inkrementalny przemysłowy - prędkościomierz

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Ten enkoder ma 600imp na obrót. Więc spokojnie mieści się w zakresie timera szesnastobitowego, reszta to już czysta matematyka. 

Edytowano przez _LM_

W takim razie niema co kombinować, z resztą nawet jakby ten enkoder dawał czyste sygnały to i tak trzeba brać pod uwagę zakłócenia, i że coś się może wyindukować w przewodach. Niech @Krawi92 przeliczy ile fatycznie tych impulsów trzeba policzyć i w jakim czasie, wtedy można ruszyć z tematem dalej.

Szczególnie, że zarówno ESP32 jak i (o ile pamiętam) stm-y robią to sprzętowo, a cena gołego WROOMa to o ile pamiętam jakieś dwie dychy.

W chwili wolnej wezmę się za to. Bo na razie to encodera ani kółka w rękach nie mam. A ja potrzebuje tylko odczyt, który wyrzucę na jakiś tam wyświetlacz. Dziś zorientuje się jaka średnicę maja kółka na zakładzie bo tu wszystkie encoder mają te same praktycznie. 

Nie, narazie zająłem się robieniem pcb pod czujnik odległości i trochę problemy mam. Zlutowałem i nie działa 😆😉 Coś sknocilem i nie wiem jeszcze co. Na nóżce avcc mam normalnie napięcie, a na nóżce vcc jakieś 0.2v śmieszne. Gdybym sobie nie poradził wrzucę schemat i pcb, może coś nieumiejętnie poprowadziłem. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...