Skocz do zawartości

Stare książki do nauki elektroniki

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, znalazłem na strychu stare książki do nauki elektroniki.

Czy nadawały by się takie do nauki dzisiaj ?

Mam 2 tytuły:

1 to "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" z roku 1983 2 wydanie poprawione

a drugiej książki niestety tytułu nie mam, wiem że jest na temat techniki cyfrowej z roku 1986

Obie książki wydane są przez Wydawnictwo Komunikacji i Łączności w Warszawie.

Niestety nigdy nie miałem tych książek w ręce :/ Wiem z innych książek wydanych przez WKŁ w latach 80-90 były ciekawe (byłem wtedy kompletnie zielony 😃) i trochę się z tego uczyłem. Ale wiadomo technika idzie to przodu więc niektóre rzeczy mogą być nieaktualne. Musiałbyś powiedzieć co tam się znajduje 😉

Pozdrawiam

Najfajniejszy kwiatek który znalazł kiedyś mój kolega w starych książkach (nie jest to cytat ale tak to brzmiało):

(...) w tym miejscu należałoby wykorzystać element zwany tyrystorem, jest to jednak zbyt nowoczesny i trudno dostępny element żebyśmy się nim zajmowali...

W książce "elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" są opisy elementów jak rezystor żarówka dioda tranzystor kondensator cewka mikrofon i głośnik oraz zastosowania.

Załączone są opisy, schematy urządzeń, wzory i obliczenia. Myślę że to może być aktualne.

W 2 książce: różnice sygnał analogowy i cyfrowy, prąd napięcie i moc, sygnały w technice cyfrowej, oscylacje sygnałów, rodziny układów scalonych stosowanych w technice cyfrowej, rodziny TTl i parametry, układy MOS i CMOS, podstawowe układy cyfrowe i jakieś bramki i przerzutniki.

Głównie podałem nazwy działów z książek.

KD93, w tych książkach często występują też literówki, ale jakie to były czasy...

KD93: Dlatego mówię że trzeba podchodzić to pewnych informacji z dystansem 😉

Wilddance, myślę że będzie OK jak na początek, ale zawsze warto zajrzeć na www.elportal.pl do działu początkujący 😉

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...