Krawi92 Napisano Marzec 2, 2022 Udostępnij Napisano Marzec 2, 2022 Witam, mam takie pytanko, czy ktoś próbował kalibrować ten uklad rtc. Na pcb mam atmege taktująca kwarcem 16mhz, 22pf kondki, przy pcfie kwarc zegarkowy, schemat z Bluebooka niektórym znamy, zresztą jakis czas temu prowadziłem wątek odnośnie tego. Problem jest taki że dziennie spieszy się no ok 45s. I jest to w zupełności powtarzalne. Zegar pracuje w stałej temp, leży sobie w kuchni na stole. Kilka razy go już odłączałem od zasilania, przestawiałem i jest ciągle jedna zaleznosc, spieszy się. Czy w rejestrach tego scalaka da się go skalibrować? Wiem że wyjdę na lenia, ale nie przeglądałem noty pod tym kątem.
_LM_ Marzec 3, 2022 Udostępnij Marzec 3, 2022 W rejestrach nie, zamiast kondensatora przy kwarcu powinieneś założyć trymer i nim dostroić generator. 1
BananWszyscy Marzec 3, 2022 Udostępnij Marzec 3, 2022 ogólnie ten pcf to chyba jedyną zaletę ma, że jest ta bateria xd
_LM_ Marzec 3, 2022 Udostępnij Marzec 3, 2022 E no, chyba każdy rtc musi mieć podtrzymanie? W czasach at89c2051 używałem tych zegarków nie tylko do odmierzania czasu ale też do przechowywania nastaw, gdyż tamte mikrokontrolery nie miały eeprom, a pcf ma 250B ramu
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »