Skocz do zawartości

Kurs STM32L4 – #18 – podsumowanie kursu, quiz

Pomocna odpowiedź

Treker
Ta treść została wynagrodzona przez moderatora!

aimeiz otrzymał odznakę: "Recenzent (za ciekawą ocenę kursu)"

Dobrnąłem do końca. Trochę to zajęło, gdyż wykonywałem wszystkie zadania a potem jeszcze starałem się je rozbudowywać i też analizować przebiegi używając analizatora stanów logicznych, czasem oscyloskopu.

Takie powiązanie wizualne, tego co dzieje się w sprzęcie, z treścią programu i tego co widać w debuggerze znakomicie ułatwia zrozumienie jak coś działa.

Nie zawsze też wszystko od razu działało, głównie przez niedoczytanie, lub nieuwagę, choć nie tylko.

Kurs oceniam wysoko 10 / 10, oczywiście z uwzględnieniem zakresu tematów, na który zdecydowali się autorzy. 

Podoba mi się styl i podejście, też to, że zadania domowe zmuszały do powtórki wcześniejszych tematów, aby wykonać je w całości.

Przydał by się ciąg dalszy. Z tematów jakie by mnie interesowały to:
Obsługa kart SD, komunikacja poprzez USB, wykorzystanie flash procesora jako pamięć nieulotna, też jako mały system plików, I2S. Skorzystanie z niedrogich modułów, do połączeń z siecią i nie mam tu w zamyśle programowanie esp8266 czy esp32, bo to zupełnie odrębny temat.

Z zagadnień praktycznych. Tworzenie zewnętrznych bibliotek. Biblioteki, które tworzyliśmy, przy ich stosowaniu w innych rozdziałach kursu (zadania domowe), wymagały dodatkowych działań poprzez CUBE MX i też dodatkowych funkcji w main.c, nie zawartych w bibliotekach. Zastanawiam się jak tworzyć kompletne biblioteki, których użycie wymagało by tylko #include biblioteka.h i wykorzystanie prototypów funkcji zawartych w liku nagłówkowym, baz dodatkowych działań. Też kompletne biblioteki, do publikacji na github, aby inni łatwo mogli skorzystać.

Zaawansowane użycie debuggera np. użycie widoku pamięci, deasemblacji, hierarchii wywołań...

Wskazówki jak dobrze ustawić środowisko IDE. Niestety oparte jest na Eclipse i trzeba się mocno naszukać, aby skonfigurować dobrze działające środowisko w trybie ciemnym. Programiści, którzy używają CUBE IDE na co dzień mają cenne doświadczenia.

Kurs zaawansowany - korzystanie z biblioteki niskopoziomowej - LL.

Bardzo dziękuję autorom za wspaniały materiał, oraz moderatorom za ciągłe wsparcie, mimo, że od powstania kursu minęło już kilka lat.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.