Skocz do zawartości

Automat sterujący zaworem proporcjonalnym w opryskiwaczu

Pomocna odpowiedź

@kellyq wszystko też zależy jaki masz traktor. Prędkość obrotowa pompy opryskiwacza zależy od obrotów WOM, a te są zależne od obrotów silnika. Prędkość traktora też zależy od obrotów silnika, ale to zależy na jakim biegu ew. skrzynia bezstopniowa. Różnica tylko 10% na obrotach WOM, pomyśl jakie to ma znaczenie dla wydajności pompy. Musisz brać pod uwagę prędkość, szerokość oprysku i wydatek pompy. Wydatek pompy musisz mierzyć albo przepływomierzem, albo wiedzieć jaki ma wydatek przy danych obrotach WOM, wiedzieć czy ta zależność jest liniowa. Napisz. Będziemy kombinować dalej.

Traktor jest stary, wom zależy od obrotów. Wydatek mierzę przepływomierzem, teoretycznie mogę sprawdzić jak się ma wydatek do obrotów, mam algorytm który na postoju ciągnika pokazuje litry/minutę. Używam tego do skalibrowania przepływomierza, porównuje z tym co faktycznie wylatuje z każdej dyszy opryskiwacza.

Problem w tym że taki pomiar czy to jest liniowa zależność mogę wykonać dopiero na wiosnę, bo opryskiwacz jest już zakonserwowany na zimę. No ale jakby przyjąć że to jest liniowy wzrost względem do obrotów, to dalej nie kumam jak mi to pomoże wysterować zawór.

Rozumiem, że przepływomierz w Twoim opryskiwaczu jest przed tym nieszczęsnym zaworem, tak? Jaką funkcję pełni w systemie. Rozumiem, że mierzy ilość przepływającej cieczy, ale co robi z tą informacją. 

Bo jeśli miałbyś drugi za zaworem...

Jest za zaworem, jakby był przed wynik byłby zafałszowany bo część cieczy zawór puszcza na przelew. Mierzy przepływ, przekształcam to sobie na dawkę w litrach na hektar. Jadąc ciągnikiem obserwuje odczyty i dostosowuje prędkość albo ciśnienie albo jedno i drugie żeby uzyskiwać określoną dawkę na hektar

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...