Skocz do zawartości

Piszczące silniki DC, brak ruchu robota

Pomocna odpowiedź

Tak to masz podpiete mniej wiecej??

9v_a3_ksdDAxLdBz.thumb.png.10195687d013c93117b47ff5fca0a9dd.png

Zaraz...bo to chyba inaczej sie steruje niz ty masz w kodzie...do jednego silnika masz dwa piny i na jeden pin podalesz high/low a na drugi pwm...

• Lubię! 1
(edytowany)

Tak jest to ten sam układ. Na dwa piny muszę podać high/low bo w taki sposób steruje kierunkiem a mam 3 piny in1 i in2 i enable(ten pin do pwm) to samo z drugiej strony czyli mam łącznie sześć wyjść a nie cztery.

5 minut temu, farmaceuta napisał:

Tak to masz podpiete mniej wiecej??

9v_a3_ksdDAxLdBz.thumb.png.10195687d013c93117b47ff5fca0a9dd.png

Zaraz...bo to chyba inaczej sie steruje niz ty masz w kodzie...do jednego silnika masz dwa piny i na jeden pin podalesz high/low a na drugi pwm...

Edytowano przez kiker212
6 minut temu, kiker212 napisał:

a mam 3 piny in1 i in2 i enable(ten pin do pwm) to samo z drugiej strony czyli mam łącznie sześć wyjść a nie cztery.

Cos ty mnie tu oszukujesz😉 do sterowania masz 4 piny...a enable sluzy do wlaczania/wylaczania calego sterownika( lub jesli masz dwa enable to wylaczenie kanalow indywidualne) teraz jednak nalegam na zdjecie twgo stera...tak zeby opis pinow bylo widac..

(edytowany)

No i jest rozwiazanie...😉 Masz podlaczyc tak jak na zalaczonym schemacie i piny in2/in4 sluza do pwm! (Dowolne piny ktore generuja pwm na ardu) A in1/in3 to kierunek! 

Enable mozesz sobie darowac...uzywasz tylko wtedy kiedy chcesz programowo wylaczyc sterownik(zasilanie stera)

Edytowano przez farmaceuta

In 1 i In 2 służą w tym przypadku do sterowania kierunkiem czyli jak jest 00 to nie działa jak jest 1 0 to bodajże jedzie do przodu a jak 0 1 to do tyłu  i 11 jak 00 ,to co ty wysłałeś nie jest z sterowaniem pwm i en 1 i en 2 są połączone zworkami 

• Lubię! 1
(edytowany)

To moze sama mase tylko zostaw...to tutaj chyba 5v na sterowniku to wyjscie (no chyba ze zasilasz ardu z calego ukladu, a nie z usb np.)

Edytowano przez farmaceuta
9 minut temu, kiker212 napisał:

no właśnie zasilam arduino z całego układu 

To nie mam pojecia...no podpiete wedlug schematu powinno dzialac i zadnych dymow nie powinno byc..🤔

5 minut temu, kiker212 napisał:

Powinienem spróbować z nowymi  przewodami?

Jak najbardziej mozesz...ale ja bym podpial minimum..czyli jeden kanal i kodowo tez minimum zeby wykluczyc wszelkie problemy...nie chce mi sie wierzyc ze dwa stery masz uszkodzone tak samo...cos jest nie tak skoro kable od zasilania sie dymia...podepnij tylko mase z ardu i zasil z usb ladowarki (na wszelki wypadek zeby kompa nie zezrec)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...