Skocz do zawartości

Prosta stacja mierząca warunki pogodowe - zasilanie z paneli

Pomocna odpowiedź

9 minut temu, farmaceuta napisał:

Nie...solar ma miec ~0.3A max najpopularniejsze sa przetwornice ~3A wiec nie ma sensu na sile szukac slabszej😉 nie wiem za to jak bedzie reagowac ladowarka na zmieniajacy sie prad ladowania z panela...tego nie wiem

Może jakiś komparator napięcia albo coś, który by wyłączał przepływ jak napięcie z panelu spadnie. Porobie jutro testy jak się wieczorem panel zachowa. 

(edytowany)
18 minut temu, arek1996 napisał:

Może jakiś komparator napięcia albo coś, który by wyłączał przepływ jak napięcie z panelu spadnie. Porobie jutro testy jak się wieczorem panel zachowa. 

Chodzi o to ze panel ma miec 5watt wydajnosci...modul usb ktory polecilem tez ma mniej wiecej taka wydajnosc (5v/1A) a taka moc osiagniemy tylko w pogode doskonala i nie wiem jak toto sie zachowa jak ciagle beda chmury lazic i prad bedzie mial duze wachania 

Edytowano przez farmaceuta

Jeszcze takie pytanie, jeśli można jednocześnie ładować z paneli ogniwa i pobierać z nich energię do ESP32, to nie będzie tak, że w nocy jak potencjał na panelach będzie niższy niż w ogniwach to prąd poleci z powrotem do paneli i będzie energię marnować albo panel uszkodzi? 

- ogniwo foto to tak jakby dioda fotoelektryczna, napięcie jak idzie do paneli to dioda jest w tym przypadku włączona "zaporowo". 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...