Skocz do zawartości

Układ automatycznego kosza z sensorem ruchu

riderek22

Pomocna odpowiedź

Witam, poszukuje pomocy w znalezieniu poprawnego układu do sterowania automatycznym koszem z sensorem ruchu na podczerwień. Na spalonym układzie nie ma  oznaczenia a na forum elektroda nikt mi nie pomógł, link do zdj.
https://ibb.co/j8yb2VR
https://ibb.co/wMpGVP7
 układ zaznaczony na czerwono. Dodam że silnik pracuje raz w jedną stronę otwierając a później odwrotnie zamykając. Myślałem nad scalonym mostkiem H  ale nie jestem pewien. Dodam, że układ U1 BISS0001(ten na zdj) nie jest oryginalny i już go nie ma tylko wlutowałem oryginalny  z oznaczeniem 012p828aaf, którego też nigdzie nie mogę znaleźć.

@riderek22 witam na forum 🙂

Możesz podać więcej szczegółów? Co to dokładnie za kosz, jakiś symbol producenta? Może uda znaleźć się w taki sposób jakąś dokumentację w sieci. Skąd pewność, że uszkodzeniu uległ dokładnie ten układ?

PS przypominam, że zdjęcia i załączniki należy umieszczać za pomocą opcji dostępnej w edytorze wiadomości. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w tej krótkiej instrukcji. Popraw to proszę - z góry dziękuję za zrozumienie i pomoc w utrzymaniu porządku na forum 🙂

(edytowany)

Zdjęcia poprawione. Kosz, relaxdays 10024950 60L. Generalnie wymieniłem jeden kondensator bo miał trochę mniejsze wartość niż powinien, a ten układ "u2" poszedł z niego dymek i po podłączeniu baterii 6xAA nagrzewa się do ok 100stopni,  a po wylutowaniu go sensor tzn czujnik ruchu działa normalnie, odlicza itp, tylko silniczek nie działa bez tego układu. Dodam że silniczek to Mabuchi RF-500TB,a ten spalony układ ma oznaczenie 9D5KFE od spodu, nigdzie nic takiego nie znalazłem

IMG_20220821_154239.jpg

IMG_20220821_154316.jpg

Edytowano przez riderek22

Patrząc na ścieżki przy U2 to ich wzór podobny jest dla L9110:

https://www.elecrow.com/download/datasheet-l9110.pdf

Oprócz tego drivera do wymiany, sprawdziłbym miernikiem, gdzie masa, gdzie plus, czy U4 daje napięcie i Q1 nie ma zwarcia, oczywiście bez drivera, no i czy np silniczek działa prawidłowo bez płytki.:)

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

jeśli chcesz koniecznie zamiennika to wrzuć w wyszukiwarkę tme albo mouser np: motor driver, ustaw obudowę na sop8, so8 i przeglądaj specyfikacje z listy każdego scalaka, ale to moim zdaniem trudniejszy sposób i nie gwarantuje że się uda znaleźć zamiennik.

Łatwiej może przylutować środkowe piny L9110, a piny zasilania wygiąć do góry i do nich doprowadzić zasilanie, czyli masę i vcc sobie kabelkami połączyć, to chyba taki najszybszy i prosty fix, trochę druciarski ale skuteczny. Być może też będzie wymagane sprawdzenie czy kierunek obrotów silniczka się zgadza i ewentualne odwrócenie przewodów zasilania.

Ciekawe też czy U4 daje ujemne napięcie..:)

Edytowano przez polihedron

Dzięki za odpowiedź.

Wrzucam zdjęcie bez u2
Niebieskie kropki idą od sterownika i przy załączeniu dają 5v przy zamykaniu podobnie
Czerwone mają 5v są połączone
C1 to wyjścia napięcia na silnik przez kondensator jak widać po ścieżkach. no i dwa gnd połączone.
Nigdzie nie mogę takie układu znaleźć...

asd.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.