Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, chciałbym prosić o sprawdzenie mojego schematu:

Co prawda, schemat nie jest związany z robotyką, tylko z moim drugim hobby - modelarstwem kolejowym, lecz nie znalazłem lepszego miejsca na wrzucenie schematu, a na elektrodę nie chciało mi się wchodzić 😅

Witam.

Jest kilka rzeczy do poprawki.

Ale zdecydowanie łatwiej byłoby, gdybyśmy wiedzieli mniej więcej do czego to ma być...

(co który procek ma robić)

A więc tak:

- wszędzie przy LEDach brakuje rezystorów (ok k42),
- dlaczego IC1 sterujesz dwoma diodami za pomocą mostka L293...? (tam z resztą też rezystory)

- wyjście SIG IC2 na jakim jest napięciu? 5V? zastosowałbym tam jakieś zabezpieczenie (najlepiej optoizolację, ale bramka typu OC (np 7407) powinna być OK),
- brak układów resetu przy mikrokontrolerach,
- brak kondensatorów na zasilaniu IC

Co do ostatnich dwóch punktów to sprawdź jak to ma być zrobione w projektach robotów.

Jak w układzie nie będzie dużych skoków poboru prądu to możesz wykorzystać układ DS1813 na resecie, jak się nie sprawdzi to standardowy układ RC.

Pozdrawiam

• Pomogłeś! 1
dlaczego IC1 sterujesz dwoma diodami za pomocą mostka L293...?

IC1 jest sterowane microswitch'em S1

brak kondensatorów na zasilaniu IC

O kondensatorach wiem, ale zapomniałem dac na schemat, kolejne pytanie jakie powinno być napięcie na tym układzie 5V czy więcej?

Dzięki za przypomnienie o rezystorach na diody 😉

Ale zdecydowanie łatwiej byłoby, gdybyśmy wiedzieli mniej więcej do czego to ma być...

(co który procek ma robić)

A więc po kolei:

IC1 - oświetlenie makiety i wyświetlanie aktualnej godziny (symuluje słońce za pomocą PWM)

IC2 - układ komunikacji z lokomotywami (sygnały wysyłane do lokomotyw są przez UART)

IC3 - ustawianie prędkości (wiem że mogłem to też dać na IC2 ale zależało mi na osobnym wyświetlaczu)

IC4 - sterownik obrotnic (SV1 I SV2 to silniki obrotnic)

IC5 - nie ma na schemacie (IC5 to lokomotywa)

IC6 - sterownik semaforów (diody światła semaforów)

Zuk napisał/a:

dlaczego IC1 sterujesz dwoma diodami za pomocą mostka L293...?

IC1 jest sterowane microswitch'em S1

Chodziło mi o to, że do IC1 masz podpięty mostek L293D a na wyjściu mostka tylko 2 diody.

Czy te diody oświetlające to są jakieś diody mocy... ?

Nie potrzebujesz mostka, aby sterować coś za pomocą sygnału PWM.

O ile nie są to jakieś duże diody to możesz je podłączyć jak te podpięte do IC6.

A jak są to diody mocy to sterowanie tranzystorem jest w zupełności wystarczające.

Wydaje mi się, że zadania IC1 i IC6 można by zrealizować na jednym ICku

Jeśli chcesz to mogę podesłać schemat jak z 1 wyjścia sterować 2 diodami na przemian

0 - jedna dioda, 1 - druga, przy czym nie mogą świecić wspólnie.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...