Skocz do zawartości

Największy kanał o majsterkowaniu na polskim YouTube

kamil-s

Pomocna odpowiedź

Chcę stworzyć największy kanał o majsterkowaniu na polskim YouTube. Obecnie jest tylko 5 Sposobów na które bardziej skręca w kulinaria. Myślę że brakuje polskiego odpowiednika Hacksmith, Stuff Made Here, Simone GiertzColinfurze.

Postanowiłem że zapytam u źródła, co chcielibyście na nim zobaczyć? 

Obecne:

• Nakręciłem 3 początkowe odcinki:

image.thumb.png.cf83fb289ac8aa8512356d2f3718259b.png

• Brak warsztatu - majsterkuje w mieszkaniu na biurku :) 
  • Mały budżet - obecnie działam w okolicy max 50-100zł/odcinek 

Założenia:
Rozrywkowo-techniczny program który zrozumie każdy. Docelowo coś jak "Pogromcy mitów".
Nie mogą to być odcinki wypełnione szczegółami technicznymi, ponieważ bardzo nisko jest "sufit" wyświetleniowy osób które to interesuje. Widać to na przykładzie np. RS Elektronika. Żeby wynająć jakieś pomieszczenie i realizować ciekawsze-droższe projekty muszę celować w minimum 1mln wyświetleń/miesięcznie, więc musi być dla każdego.

Obecnie nagrałem bardziej rozrywkowy format (który i tak mega pochłania czas i ledwo wyrabiam co tydzień). Myślę nad "pobocznymi" odcinkami z większych, ambitniejszych czasowo projektów które powstawały by np. co 2 miesiące. Myślałem o poradnikach, jakiejś relacji z zawodów robotów, ale nie chce odstraszać nietechnicznych 😛  Ciężko mi znaleźć złoty środek. 

• Lubię! 1

Pytanie tylko kto ma być grupą docelową? Bo z tego co rozumiem to raczej nie elektronicy, więc podpowiedzi użytkowników tego forum mogą być wręcz mylące. Jak sam zauważyłeś jest wiele takich kanałów zagranicznych, więc pewnie najprościej zwyczajnie inspirować się sensownie ich treściami (bez robienia tego samego co oni). Wydaje mi się tylko, że taka tematyka prostego DIY jest ciężka, bo jest wiele filmów zagranicznych, które nie wymagają wcale rozumienia języka angielskiego. Widzowie mają już dostęp do takich treści (szczególnie od momentu, gdy YT zaczął automatycznie tłumaczyć tytuły filmów w rekomendacjach). Konkurencja jest więc spora, ale życzę powodzenia, bo im więcej majsterkowiczów tym lepiej 🙂

Zastanów się tylko czym ten kanał ma być dla Ciebie, bo z tego co rozumiem to celujesz w YouTubera na cały etat, a do tego raczej daleka droga (w sensie ciężko w Polsce wystartować z takim kanałem, który od razu pozwala utrzymać się z takiej pracy). Może na początku warto to traktować jak coś dodatkowego 😉

1 godzinę temu, kamil-s napisał:

Żeby wynająć jakieś pomieszczenie i realizować ciekawsze-droższe projekty muszę celować w minimum 1mln wyświetleń/miesięcznie, więc musi być dla każdego.

Lub zrobić angielską wersję i cisnąć podwójny zysk z jednego filmiku. AI do tworzenia podkładów dźwiękowych dobrze sobie radzi 😉 

Przykład: sample.zip (forum nie pozwala na załączanie MP3)

Myślę nad "pobocznymi" odcinkami z większych, ambitniejszych czasowo projektów które powstawały by np. co 2 miesiące.

To dość mało ambitne te projekty 😉 Jeden z moich (chociaż poświęcam mu względnie mało czasu) powstaje już 2 lata... Ale już bliżej niż dalej...

• Brak warsztatu - majsterkuje w mieszkaniu na biurku 🙂

Byś się zdziwił ile rzeczy mieści się w mieszkaniu na 12m2 😉 Wiem z autopsji, ale aktualnie negocjuję współpracę ze znajomym (rolnikiem, nie mylić z producentem rolnym), który planuje zlikwidować inwentarz żywy (niska/brak opłacalności produkcji).

1 godzinę temu, Treker napisał:

Jak sam zauważyłeś jest wiele takich kanałów zagranicznych, więc pewnie najprościej zwyczajnie inspirować się sensownie ich treściami (bez robienia tego samego co oni).

Akurat wbrew pozorom uważam, że polski kanał by się przydał. Zresztą są też polskie 😉 MadeInPoland albo WorkshopFromScratch, tylko oni celują w publikę zagraniczną.

• Mały budżet - obecnie działam w okolicy max 50-100zł/odcinek 

Jeżeli przekroczysz 3 tys. subskrypcji (najlepiej 5 tys.) to możesz negocjować współpracę z JLCPCB (o ile nic się nie zmieniło) 😉 To znacząco by odciążyło budżet przy obecnych kosztach dolara...

Myślałem o poradnikach, jakiejś relacji z zawodów robotów, ale nie chce odstraszać nietechnicznych 😛  Ciężko mi znaleźć złoty środek. 

Ostatnio tłumaczyłem pewnej nietechnicznej osobie co to jest "kalibracja". Zrozumiała określenie "dostosowanie ustawień urządzenia do tej konkretnej sztuki i miejsca, gdzie stoi", więc da się zrobić poradnik dla "nietechnicznych" 😄 

IMHO pomysł dobry, ale osobiście jestem z tej grupy technicznej, więc raczej nie dla mnie.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.