Skocz do zawartości

Polecenie silnika krokowego do pracy z Raspberry Pi

Pomocna odpowiedź

@klaudyna witam na forum 🙂 Ciężko coś doradzić bez znajomości reszty projektu. Używanie RPi ma tu raczej mało znaczenia, kluczowe jest bardziej to jak ten mechanizm będzie działał (jakiej prędkości i momentu oczekujesz). Najtaniej będzie poszukać jakiś silników z demontażu (np. z drukarek). Zastanawia mnie tylko kwestia wykorzystania Raspberry Pi, czy faktycznie ten projekt wymaga aż takiej mocy obliczeniowej? Upewniam się, bo z jednej strony piszesz o obniżaniu kosztów, a z drugiej stronie chcesz wykorzystać stosunkowo drogie RPi (szczególnie w aktualnych czasach).

19 godzin temu, klaudyna napisał:

Myślałam nad NEMA 17 ale nie chce wydać niepotrzebnych pieniędzy

Po pierwsze inne ciężko dostać. Po drugie koszt silnika na Allegro to poniżej 10 PLN.

19 godzin temu, klaudyna napisał:

z wykorzystaniem Raspberry Pi

To już @Treker się do tego ustosunkował, ale powiem tak:

RPi - drogie i mało dostępne, poza tym będzie się nudzić, a sterowanie krokowcem to rzeźba.

RPi Pico - tanie, dostępne, nie wiem jak z driverami do silników krokowych, ja pisałem sam od zera i średnio wyszło.

Arduino - tanie, raczej dostępne, bardzo dobre biblioteki do sterowania silnikami krokowymi

ESP32 - cena DevKit podobna jak w Arduino, bardzo dobre biblioteki do sterowania silnikami krokowymi, możliwość połączenia WiFi i BT.

Przemyśl jeszcze tego RPi.

• Lubię! 1
(edytowany)

@Treker Dostałam Raspberry Pi 3 Model B+ w prezencie dlatego chce to jakoś wykorzystać. 😅 Poza tym pisałam o wydawaniu niepotrzebnych pieniędzy a nie o obniżaniu kosztów. 😉 

Edytowano przez klaudyna
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...