Skocz do zawartości

Esp8266 podłączone przez Serial do Arduino rozłącza się(aplikacja Bynk)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry, mam problem z Esp8266 i Arduino 

Zrobiłem sobie małą stacje pogodową (Dht11, czujnik deszczu i fotorezystor).  Esp8266 wysyła przez RX2 TX2 9600 baud wiadomość 1 do Arduino. Następnie Arduino po kolei wysyła wartości czujników do Esp8266, a to wysyłane jest do Blynk. Sprawa polega na tym, że po jakimś czasie esp8266 odłącza się i nie wysyła pomiarów. WiFi jak i zasilanie płytki działają poprawnie. Dopiero rozłączenie pinów RX2 i TX2 oraz zrestartowanie płytki rozwiązuje problem, jednak po jakimś czasie wszystko się rozłącza. Czy ktoś wie, dlaczego tak się dzieje? Dziękuję za pomoc. 

@ethanak nie da rady (chyba), gdyż pin analogowy jest jeden a analogów potrzebuje i czujnik deszczu i fotorezystor. Ale bez Arduino esp8266 zachowuje się tak samo. Może jest nałożone ograniczenie czasu podłączenia do serwera blynk i trzeba coś zmienić? 

8 minut temu, Zakrzewiaczek napisał:

pin analogowy jest jeden a analogów potrzebuje i czujnik deszczu i fotorezystor

Ja sobie radziłem stosując multipleksery, ale to faktycznie była rzeźba. A ESP32? W sumie podobna cena co Arduino (a na pewno taniej niż Arduino + ESP8266), a wejść analogowych masz co najmniej 6?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...