Zakrzewiaczek Napisano Październik 8, 2022 Udostępnij Napisano Październik 8, 2022 Dzień dobry, mam problem z Esp8266 i Arduino Zrobiłem sobie małą stacje pogodową (Dht11, czujnik deszczu i fotorezystor). Esp8266 wysyła przez RX2 TX2 9600 baud wiadomość 1 do Arduino. Następnie Arduino po kolei wysyła wartości czujników do Esp8266, a to wysyłane jest do Blynk. Sprawa polega na tym, że po jakimś czasie esp8266 odłącza się i nie wysyła pomiarów. WiFi jak i zasilanie płytki działają poprawnie. Dopiero rozłączenie pinów RX2 i TX2 oraz zrestartowanie płytki rozwiązuje problem, jednak po jakimś czasie wszystko się rozłącza. Czy ktoś wie, dlaczego tak się dzieje? Dziękuję za pomoc.
ethanak Październik 8, 2022 Udostępnij Październik 8, 2022 Wywal stamtąd Arduino i zrób całość na ESP.
Zakrzewiaczek Październik 8, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 8, 2022 @ethanak nie da rady (chyba), gdyż pin analogowy jest jeden a analogów potrzebuje i czujnik deszczu i fotorezystor. Ale bez Arduino esp8266 zachowuje się tak samo. Może jest nałożone ograniczenie czasu podłączenia do serwera blynk i trzeba coś zmienić?
ethanak Październik 8, 2022 Udostępnij Październik 8, 2022 8 minut temu, Zakrzewiaczek napisał: pin analogowy jest jeden a analogów potrzebuje i czujnik deszczu i fotorezystor Ja sobie radziłem stosując multipleksery, ale to faktycznie była rzeźba. A ESP32? W sumie podobna cena co Arduino (a na pewno taniej niż Arduino + ESP8266), a wejść analogowych masz co najmniej 6?
Zakrzewiaczek Październik 8, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 8, 2022 @ethanak W sumie fajny pomysł. Ale to nie od płytki jest problem, tylko że strony Blynka, gdyż Arduino i esp8266 bez Blynka działają bez problemu.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »