Skocz do zawartości

Uszkodzenie transmisji I2C na Raspberry Pi

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Mam taki problem, do maliny podłączyłem sterownik serwa PCA9685 z zewnętrznym zasilaniem, po czym się z niego zakopciło. Raspberry nie widzi od tego czasu żadnego urządzenia podłączonego do I2C. Kupiłem nową malinę, a sterownik przetestowałem  na Andino UNO i wszystko śmigało, podłączyłem sterownik do nowej maliny i nowa malina także go nie wykryła. Kupiłem nowe sterowniki z regulatorem napięcia, ale tych też nie widzi malina. Czy jest możliwe, że nowa malina uszkodziła się podłączając tylko SDA, SCL, GND i  3.3V ??

Moduł to Adafruit PCA_9685. Początkowo na wyjścia serw było podpięte 6V i zasilanie logiki 3.3V, do nowej maliny podpiąłem bez zasilania serw tylko do testów. Nowy moduł to Servo Driver HAT for Raspberry Pi firmy waveshare. Da się jakoś sprawdzić czy I2C jest sprawne oprócz wywołania funkcji I2c detect ?

s-l400.jpg

@Bombal jeśli masz analizator to możesz "podsłuchać"  dzieje się na magistrali. Inna opcja to podłączenie po prostu innego modułu dla testu. Upewnij się tylko, że używany przez Ciebie moduł posiada odpowiednie rezystory na liniach. Jeśli nie są wbudowane to musisz dodać je samodzielnie - bez tego komunikacja nie będzie wcale działała.

1 godzinę temu, Treker napisał:

Upewnij się tylko, że używany przez Ciebie moduł posiada odpowiednie rezystory na liniach

Mogę się mylić, ale czy RPi nie ma przypadkiem odpowiednich rezystorów na płycie?

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...

Po sprawdzeniu analizatorem na pinach i2c cały czas jest stan 1 1 czyli cisza. Sprawdziłem sterowniki na Rpi 400 i wszystko śmiga. Wychodzi na to, że oba moje raspberry są uszkodzone. Jest możliwa jakaś naprawa, czy maliny są bezużyteczne ?

@Bombal nie, raczej nie ma szansy na naprawę. Jednak to bardzo dziwne, aby płytki tak się uszkodziły (i nie było żadnych innych efektów ubocznych). Upewnij się, że na pewno nie jest to kwestia jakiś ustawień lub połączeń.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...